МАГАТЕ проведе завтра спеціальне засідання щодо ЗАЕС

Рада керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) проведе у четвер з ініціативи України позачергове засідання для розгляду ситуації з безпекою окупованої Росією Запорізької атомної електростанції.

Про це власному кореспонденту Укрінформу повідомили у Постійному представництві України при міжнародних організаціях у Відні.

"У четвер, 11 квітня, відбудеться позачергове засідання Ради керуючих МАГАТЕ за ініціативи України з метою обговорення ситуації з фізичною та ядерною безпекою на окупованій Росією Запорізькій АЕС", – повідомили у представництві.

За словами співрозмовника, головне питання до обговорення – атаки безпілотників, що відбулися 7 та 9 квітня на території ЗАЕС.

Інформація про засідання Ради керуючих у четвер міститься також на сайті МАГАТЕ. Водночас там не повідомляється тема засідання. Зазначається лише, що з проханням його скликати виступили окремо Україна, а також Росія. Зустріч буде закритою для преси.

Як повідомлялося, МАГАТЕ поінформувало, що в неділю, 7 квітня, на окупованій Запорізькій АЕС та поблизу неї впали три безпілотники, які уразили обладнання для спостереження та зв'язку на даху реактора 6-го енергоблока та військовий автомобіль.

Читайте також: Енергоатом: Фейки про нібито атаки українськими дронами на ЗАЕС є спробою РФ приховати власні наміри

Присутні на станції експерти МАГАТЕ не виявили жодних структурних пошкоджень систем, конструкцій і компонентів, важливих для ядерної безпеки.

Представник ГУР МОУ Андрій Юсов заявив, що Україна не причетна до жодних збройних провокацій на окупованій ЗАЕС, а імітаційні удари РФ по території станції є постійною практикою окупантів.

У МЗС України заявили, що єдиним джерелом загроз для ЗАЕС були і залишаються протиправні й злочинні дії російських загарбників. У відомстві наголосили, що ЗАЕС має бути повернута під контроль її законного власника, України, а Росія має понести відповідальність за всі скоєні злочини.

Читайте також: У Харкові викрили інженерів, які допомагали підключити Запорізьку АЕС до Росатома

Високий представник ЄС Жозеп Боррель після дронової атаки на Запорізьку атомну електростанцію заявив, що війська РФ повинні залишити територію ЗАЕС.