Битва за Україну. День сімсот шістдесят восьмий

Прикордонники встановили прапор України практично над позиціями російських загарбників поблизу Бахмута

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот шістдесят восьмий день Великої війни: чим жили Україна та українці 1 квітня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- З 1 квітня 2024 року в Україні зросла мінімальна заробітна плата – з 7 100 грн до 8 тис. грн. Таке зростання було закладене у Держбюджеті-2024. Погодинна мінімальна зарплата зросла до 48 грн. Разом із мінімальною зарплатою також зростає і розмір єдиного соціального внеску, який дорівнює 22% від мінімальної зарплати. Відповідно з квітня розмір податку збільшиться до 1 760 грн. Що ще зміниться в Україні з 1 квітня 2024 року, можна дізнатися в інфографіці Укрінформу.

***

- Новий комісар Ради Європи з прав людини ірландець Майкл О'Флаерті 1 квітня розпочав свій шестирічний мандат на цій посаді, пообіцявши здійснити свій перший візит до України – сайт Ради Європи.

- Спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон заявив, що після завершення великодніх канікул, планує винести на розгляд законопроєкт про додаткову допомогу Україні, який включатиме «деякі важливі нововведення» – The Hill.

ЦИТАТА

Бен Годжес, екскомандувач Сухопутних сил США у Європі: «Війна – це не лише про математику і хто має більше людей. Українці захищають свою Батьківщину, знають місцевість краще, ніж будь-хто, а росіяни – окупанти та загарбники. Не думаю, що росіян, які хочуть там бути (на фронті з Україною – ред.), вистачить навіть на один шкільний автобус».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Аеророзвідники бригади Гвардії наступу «Помста» встановили прапор України практично над позиціями російських загарбників між Курдюмівкою і Озорянівкою, що поблизу Бахмута – Держприкордонслужба України.

- Протягом березня 2024 року ППО Сухопутних військ знищили 326 ворожих засобів повітряної розвідки та нападу – генерал-лейтенант Олександр Павлюк, командувач Сухопутних військ ЗСУ.

- На Авдіївському напрямку російська армія цими вихідними здійснила, можливо, одну з наймасштабніших танкових атак на українські позиції з 24 лютого 2022 року. Втративши третину своїх танків (12), росіяни так і не просунулися вперед – Forbes.

- РФ має на озброєнні дуже багато потужних 1500-кілограмових бомб, якими намагається виснажити українську систему ППО. Такі бомби можуть повністю знести дев'ятиповерхівку – Ілля Євлаш,  речник Повітряних сил ЗСУ. Головне завдання Сил оборони зараз – це боротися з носіями цих бомб Су-34 та Су-35.

- Російські війська здійснили два безуспішні штурми на Оріхівському напрямку, а також двічі невдало штурмували лівобережжя Дніпра Херсонської області – Сили оборони півдня України.

- У Сумській області відбили напад ворожої диверсійно-розвідувальної групи – Держприкордонслужба.

- На Запорізькому напрямку бійці Сил спецоперацій ЗСУ знищили російський засіб радіоелектронної боротьби «Житель» – Сили спецоперацій ЗСУ.

- Минулого тижня на фронті відбулося понад 450 бойових зіткнень, противник завдав 114 ракетних та понад 560 авіаційних ударів – Андрій Ковальов, речник Генштабу ЗСУ.

- В окупованому Старобільську підірвали авто колаборанта Чайки, заступника голови Центру з обслуговування освітніх організацій ЛНР. Він помер на місці – росЗМІ.

***

- На Львівщині завершили пошукову операцію на об'єкті критичної інфраструктури, по якому 31 березня вдарили російські ракети. Нових жертв не виявлено. Відомо про двох загиблих – Львівська ОВА.

- Росіяни зруйнували практично всю критичну енергетичну інфраструктуру у Харкові, на відбудову потрібно понад $10 млрд. Однак паніки у Харкові немає. Попри постійні обстріли ні влада, ні військові не бачать необхідності евакуації з міста. Це складова російських ІПСО, щоб залякати і змусити нервувати містян – Ігор Терехов, мер Харкова.

- У результаті ворожих обстрілів Донецької, Запорізької, Херсонської областей, загинула одна людина, 9 людей дістали поранення, серед них дитина – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент Зеленський провів з військовими та урядовцями нараду щодо дронів – Фейсбук глави держави. Учасники наради оновили й деталізували плани виробництва на поточний рік за всіма типами безпілотників: FPV, бомбардувальниками, розвідниками, а також за далекобійними дронами для особливих завдань.

- Завершилась кампанія подання декларацій чиновників. Відзвітували понад 660 000 осіб. НАЗК вже знайшло порушень на 9 млн грн у деклараціях держслужбовців – НАЗК.

- Пенсійний фонд України спрямував на соціальні виплати у березні 2024 року 70,7 млрд грн – пресслужба ПФУ.

- В Україні можуть заблокувати Telegram у разі «серйозної критичної ситуації із витоком інформації» – Ярослав Юрчишин, голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова.

- У мобільному застосунку Monobank 1 квітня стався збій. Користувачі скаржилися, що не можуть авторизуватися в системі онлайн-банкінгу – OBOZ.UA. Робота застосунка вже відновлена.

- Каховську ГЕС не треба відновлювати у такому вигляді, якою вона була, бо водосховище було одноманітною і бідною екосистемою – Іван Мойсієнко, член правління Української природоохоронної групи, завідувач кафедри ботаніки Херсонського державного університету. Про це та ще багато цікавого в інтерв’ю Укрінформу.

- 31 березня, метеорологи зафіксували рекорд максимальної температури повітря і рекордну середньодобову температуру повітря – Центральна геофізична обсерваторія імені Бориса Срезневського. За багаторічними показниками така температура повітря відповідає 23 травня.

- Пил із Сахари вже поширився на більшу частину України, він може бути шкідливим для людей із вразливим імунітетом – Український гідрометцентр. У Київській міській віськовій адміністрації закликають не панікувати через легке погіршення видимості у столиці, пов'язане з пустельним пилом із Сахари.

- Українська команда кіберспортсменів Natus Vincere (NAVI) виграла перший чемпіонат із Counter-Strike 2, який відбувся у Копенгагені (Данія) – Укрінформ.

- У «Дії» завершилося опитування за склад Національного журі України на Євробаченні-2024. За правилами пісенного конкурсу, склад Національного журі буде оголошений 11 травня, у день гранд-фіналу Євробачення-2024 в Мальме – Суспільне Євробачення.

- Лауреатом премії імені Гоголя у 2024 році став письменник Василь Іванина – МКІП.

- Відомого українського скульптора Олександра Лідаговського, чиї вуличні скульптури й артоб'єкти можна зустріти в різних куточках Києва, прийняли до Королівського товариства британських художників – The Guardian.

***

- СБУ оголосила нову підозру російській пропагандистці Маргариті Симоньян, яка закликає до геноциду українців – СБУ.  

- На Дніпропетровщині судитимуть групу осіб, яка ошукала людей по всій країні на 1,3 млн грн – вдавали з себе волонтерів та отримували доступ до онлайн-банкінгу потерпілих, що організовували збори для військових – Дніпропетровська обласна прокуратура.                                                                                                                                  

***

- Укрзалізниця встановила черговий рекорд, перевізши в березні 16 млн тонн вантажів, що на третину більше, ніж у березні 2023 року, та на 10% більше за рекордні показники лютого 2024 року, коли обсяг перевезень сягнув 14,5 млн тонн – Олександр Кубраков, віцепрем'єр із відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури (Мінвідновлення).

- Упродовж 25-29 березня Фонд державного майна України провів 11 приватизаційних аукціонів, на яких реалізував об’єктів майже на 85 млн грн – пресслужба ФДМУ.

- Національне агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) виставило на торги 5 березня на платформі Prozorro.Продажі 1,553 тис. тонн нафтового скрапленого газу виробництва ПАТ «Укрнафта» – пресслужба АТ «Прозорро.Продажі».

- Україна у 2023/2024 маркетинговому році (з 1 липня 2023 року по 1 квітня 2024 року) експортувала 34,86 млн т зернових та зернобобових культур, із них пшениці – 13,84 млн т – Мінагрополітики.

- До зведеного бюджету у січні – березні 2024 року по платежах, що контролюються Державною податковою службою, надійшло 401,4 млрд грн – пресслужба ДПС.

- Частка проблемних кредитів у банках зменшилася до 36,6% – НБУ.

- В Україні з початку дії програми «Доступні кредити 5-7-9%», станом на 1 квітня 2024 року, банки видали пільгових кредитів на загальну суму 289,7 млрд грн, із них за минулий тиждень – 2,6 млрд грн – Мінфін.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Цього тижня держсекретар США Ентоні Блінкен відвідає Францію та Бельгію для переговорів з широкого кола питань, включаючи обговорення ситуації в Україні, Газі та Гаїті – Голос Америки.

- Уряд Швеції виділив близько 40 мільйонів шведських крон (3,7 млн доларів) на гуманітарну допомогу для України – пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

- До держбюджету України надійшло 118 млн дол. США на безповоротній основі від уряду Японії у рамках проєктів СБ «Зміцнення системи охорони здоров'я та збереження життя» (HEAL Ukraine) та «Ремонт житла для відновлення прав і можливостей людей» (HOPE) – пресслужба Мінфіну.

- Солдати європейських країн не воюватимуть в окопах в Україні, але існує можливість їх відправки в Україну для прискорення навчання українських військовослужбовців – Ханно Певкур, міністр оборони Естонії.

- Міністерство культури Великого Герцогства Люксембург вдруге надало 35 тисяч для підтримки українських митців у межах розпочатої минулого року співпраці з Українським культурним фондом – МКІП.

- Посол України у Бразилії Андрій Мельник заявив, що високопосадовці та політики цієї країни уникають розмов про війну через так звану нейтральну позицію – Радіо NV.

- Українські та польські аграрні асоціації поточного тижня продовжать переговори щодо транзиту зерна та інших продуктів і розблокування кордону – Тарас Висоцький, заступник міністра аграрної політики та продовольства України.

Польські фермери 2 квітня можуть поновити блокування пункту «Угринів-Долгобичув» – Андрій Демченко, речник ДПСУ.

***

- На місцевих виборах партія Ердогана зазнала найбільшої поразки за всі роки його правління. Турецька опозиційна Республіканська народна партія випередила за кількістю голосів й отримала крісла мерів у найбільших містах, в тому числі Анкарі та Стамбулі – Укрінформ.

Наступним президентом Туреччини може стати голова правління та технічний директор компанії Baykar Сельчука Байрактар, який також є зятем президента Ердогана – The Wall Street Journal.

- Міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурне закликав Китай відігравати більш активну роль у воєнному конфлікті між РФ та Україною і направити Росії відповідний сигнал – Укрінформ з посиланням на BFMTV. Глава МЗС Китаю заявив про готовність до співпраці з ЄС – про війну в Україні не згадав.

- На полігонах Національної армії Молдови 1 квітня стартують міжнародні навчання JCET 2024 (Joint Combined Exchange Training) за участю військових з Румунії та США – Telegram-канал Національної армії Молдови.

- Голова німецької збройової компанії Rheinmetall Армін Паппергер вважає, що у разі великого воєнного конфлікту Європа може лишитися сама, в той час як США зосередяться на Азії – Financial Times. Керівник Rheinmetall також закликав європейські країни створювати великі спеціалізовані збройові угруповання, щоб конкурувати з американцями.

- Федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер скликав засідання Ради національної безпеки на 9 квітня для розгляду загроз з боку шпигунських мереж РФ після арешту ексофіцера Федерального відомства із захисту конституції та боротьби з тероризмом – АРА.

- В Естонії планують ухвалити законопроєкт, який позбавить права голосу громадян третіх країн, зокрема і Росії, на виборах до органів місцевого самоврядування – Пяртель-Пеетер Пере, член парламентської фракції Партії реформ.

- Виробнича активність у Китаї в березні зросла найшвидшими темпами за останні 13 місяців завдяки збільшенню кількості нових замовлень від клієнтів у країні та за кордоном – Reuters.

- Іран попереджав Росію про ймовірність великої «терористичної операції» на її території напередодні масового вбивства в концертному залі під Москвою минулого місяця – Reuters.

- Сестра лідера ХАМАСу Ісмаїла Ханії заарештована в понеділок за підозрою в контактах з бойовиками терористичного угруповання і підтримці терористичних актів – Times of Israel.

- Золото встановило новий історичний рекорд – злитки підскочили до 2265,73 доларів за унцію – Bloomberg.

ВОРОГ

- МЗС РФ висуває звинувачення на адресу України щодо низки терактів, включаючи інцидент у «Крокус Сіті Холі», і вимагає заарештувати голову СБУ Василя Малюка. У СБУ назвали нікчемною вимогу МЗС РФ – СБУ.

- Російські силовики заявили, що затримали в Дагестані бойовиків, які фінансували нападників на підмосковний концертний зал «Крокус Сіті Хол» – росЗМІ.

- У російському Єкатеринбурзі виникла пожежа на «Уралмашзаводі», одному з найбільших військових заводів країни-агресора, площа якої сягнула 800 кв. метрів. Згідно з попередніми даними, там спалахнув склад з лакофарбовими матеріалами – росЗМІ.

- Росія планує знизити щоденний експорт дизельного палива з ключових західних портів до мінімуму за п'ять місяців – до приблизно 2,29 мільйона тонн, оскільки напади українських дронів на нафтопереробні заводи знизили темпи переробки нафти – Bloomberg.

- Після смерті Олексія Навального у в’язниці група антикремлівських хакерів отримала доступ до мережі Федеральної служби виконання покарань (ФСВП) та, за їхніми словами, скачала дані про сотні тисяч ув'язнених – CNN.

- До Москви нещодавно прибув новий вантажний борт з Ірану з комплектуючими для виробництва дронів – Наталія Гуменюк, керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь».

Підготувала Жанна Телеганова, Київ