Іран попереджав Росію про загрозу безпеці перед терактом у «Крокусі» - Reuters

Іран попереджав Росію про загрозу безпеці перед терактом у «Крокусі» - Reuters

Укрінформ
Іран попередив Росію про ймовірність великої «терористичної операції» на її території напередодні масового вбивства в концертному залі під Москвою минулого місяця.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на три анонімні джерела, знайомі з цим питанням, передає Укрінформ.

«За кілька днів до теракту в Росії Тегеран поділився з Москвою інформацією про можливий великий теракт всередині Росії, яку було отримано під час допитів заарештованих у зв’язку зі смертоносними вибухами в Ірані», - сказало одне з джерел.

Міністерство розвідки Ірану заявило у січні, що заарештувало 35 осіб, причетних до подвійних вибухів 3 січня у південно-східному місті Керман, внаслідок яких загинуло близько 100 осіб. 19 січня міністерство заявило, що заарештувало командира афганської філії «Ісламської держави» - «ІДІЛ-Хорасан».

«Ісламська держава» взяла на себе відповідальність за вибухи в Ірані, найкривавіші з часів Ісламської революції 1979 року. Джерела американської розвідки заявили, що «ІДІЛ-Хорасан» здійснила як теракти 3 січня в Ірані, так і стрілянину 22 березня в Москві.

Читайте також: Путін «проґавив» теракт ісламістів поблизу Москви й тепер відволікає увагу заявами про F-16 - глава МЗС Італії

За словами другого джерела Reuters, в інформації, яку Тегеран надав Москві про майбутню атаку, не було конкретних подробиць щодо часу і точної мети.

«Їм (членам «ІДІЛ-Хорасан» - ред.) було доручено підготуватися до значної операції в Росії... Один з терористів (заарештований в Ірані - ред.) сказав, що деякі члени групи вже поїхали до Росії», - сказало джерело.

Третє джерело - високопоставлений співробітник служби безпеки, сказав, що «оскільки Іран роками був жертвою терористичних атак, іранська влада виконала своє зобов'язання попередити Москву на основі інформації, отриманої від заарештованих терористів».

Джерело, знайоме з розвідданими США про майбутню атаку в Росії, повідомило, що вони базуються на перехоплених розмовах між бойовиками «ІДІЛ-Хорасан».

МЗС Ірану та Кремль, а також Білий дім не відповіли на прохання Reuters прокоментувати цю історію.

Як повідомлялося, увечері 22 березня група озброєних людей у камуфляжній формі влаштувала стрілянину у підмосковному концертному залі Crocus City Hall (Крокус Сіті Холл), виникла пожежа. За останніми офіційними даними, внаслідок теракту загинули 144 особи, ще 382 постраждали.

МЗС РФ виступило із заявою, в якій вимагає від влади української держави арешту глави СБУ Василя Малюка і звинувачує Україну у терактах на території РФ.

Україна категорично відкидає усі звинувачення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-