ФРН може більше робити для військової підтримки України - віцеканцлер

Німеччина багато робить для підтримки України в абсолютних цифрах, але внесок деяких країн більший з погляду співвідношення з економікою.

Про це заявив віцеканцлер - міністр економіки ФРН Роберт Габек в інтерв’ю Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, передає Укрінформ.

«Підтримка України коштує грошей, і Німеччина робить менше, ніж деякі інші. Зараз ми витрачаємо на Україну 1,1 відсотка нашої економічної потужності. Інші роблять більше, наприклад Естонія - на рівні 4,1 відсотка», - сказав Габек.

Водночас він зауважив, що політики останнім часом зрозуміли, що неможливо зняти з себе відповідальність через нібито нейтралітет, якщо у Європі країна зазнає вторгнення. За його словами, більшість людей у ​​Німеччині вважають правильним підтримувати українців у їхній боротьбі.

Про надання Україні крилатих ракет Taurus Габек зазначив, що зрештою рішення щодо цих систем озброєнь ухвалюватиме Рада безпеки, і воно має бути одностайним. Якщо цього не буде, Німеччина не зможе передати ракети, підкреслив він.

Читайте також: Німеччина передала нову партію військової допомоги Україні

Політик зазначив, що розуміє та вважає правильним «вагання» канцлера Олафа Шольца у цьому питанні, хоча сам він «іноді доходить інших висновків». Та розбіжності щодо Taurus не мають затмарювати той факт, що у німецькому уряді є згода з багатьох інших питань, додав він.

«Ми не повинні підозрювати одне одного в загрозі миру. Той, хто ставить під загрозу мир, – це Путін», - сказав віцеканцлер.

За його словами, метою Путіна є не тільки окупувати Україну задля відновлення російської імперії, а й дестабілізувати ліберальну демократію за межами України.

«Якщо Путіна не зупинити, він не зупиниться», - переконаний Габек.

Як повідомлялося, канцлер ФРН Олаф Шольц заявляв, що Німеччина виділила або запланувала близько 28 мільярдів євро на військову підтримку України.