Шольц відкидає можливість, що європейські війська відправлять в Україну

Канцлер ФРН Олаф Шольц заперечив наявність планів союзників і партнерів про відправлення солдатів на війну в Україну.

Про це він заявив, коментуючи результати конференції європейських лідерів, присвяченої допомозі Україні, яка відбулася напередодні в Парижі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Під час дуже доброї дискусії ми знову між собою підтвердили те, про що ми чітко домовилися від самого початку та що буде стосуватися й майбутнього: жодних наземних військ, жодних солдатів не буде на українській землі, яких направили би європейські країни, країни НАТО», - заявив канцлер.

За його словами, це означає, що солдати з цих країн «не будуть особисто брати активної участі у військових діях». Глава уряду ФРН заявив про важливість постійно це констатувати, а те, що лідери ЄС, за його словами, з цим погодилися, є «дуже добрим і важливим кроком».

Шольц зазначив, що на зустрічі було ухвалено «пару незвичайних нових рішень». Вони стосуються, зокрема, не лише того, щоби збільшити виробництво зброї і боєприпасів у Європі, але й готовності інвестувати в закупівлі необхідних для України матеріалів за межами Європи на європейські гроші.

Загалом дискусію, скликану президентом Франції Еммануелем Макроном, Шольц назвав дуже інтенсивною, конкретною і необхідною. За словами канцлера, партнери разом обговорили кроки з посилення підтримки України ближчим часом.

Читайте також: Кремль погрожує НАТО у відповідь на заяву Макрона про можливе відправлення військ до України

Україна потребує дуже багато підтримки, зокрема, боєприпасів, засобів ППО та всього, що з цим пов’язане, констатував глава уряду ФРН. Він також нагадав, що кілька тижнів тому сам почав говорити з європейськими колегами щодо необхідності збільшити підтримку України.

Як повідомляв Укрінформ, прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіці заявив у понеділок, що кілька країн-членів НАТО і Європейського Союзу нібито розглядають можливість відправки своїх військових в Україну після укладення двосторонніх угод.

Деякі країни, зокрема Чехія, Словаччина, Швеція, Польща, заявили, що не відправлятимуть свої війська в Україну.

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг також сказав, що «в НАТО немає планів розміщувати свої війська на території України».