Путін заявив, що Росія наразі не планує захоплювати Харків

Російський правитель Володимир Путін під час візиту до Китаю заявив, що Москва не планує захоплювати Харків, а наступ військ РФ у Харківській області має на меті створення буферної зони на кордоні з Україною.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє АР.

Видання зауважує, що це перші коментарі Путіна розпочатого 10 травня наступу окупантів, який відкрив новий фронт у війні.

«Я публічно сказав, що якщо так буде продовжуватися (удари України по військових об’єктах на території РФ - ред.), то ми будемо змушені створити зону безпеки, санітарну зону, - сказав Путін. - Ось що ми робимо».

Господар Кремля заявив, що на Харківщині російські війська «щодня просувалися за планом», і додав, що «наразі не планується брати місто Харків».

Читайте також: Білий дій прокоментував кадри з обіймами Путіна й Сі

Окремо російський диктатор прокоментував майбутній Глобальний мирний саміт у Швейцарії, заявивши, що це марна спроба нав’язати Росії умови мирного врегулювання, та підкреслив, що Росію на цей форум не запрошували.

Путін укотре повторив, що Росія готова до переговорів, але відмахнувся від Формули миру Президента Володимира Зеленського та назвав її «видаванням бажаного за дійсне».

За його словами, будь-які перспективні мирні переговори мають базуватись на проєкті угоди, узгодженої Росією та Україною під час переговорів у Стамбулі в 2022 році.

Твердження російської сторони про те, що Україна та Росія нібито були близькі до мирної угоди, але Україна її відхилила, і саме через це війна триває вже третій рік, неодноразово спростовував міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Читайте також: Зеленський: Уся харківська операція РФ зводиться до намагання послабити сили України

Як повідомляв Укрінформ, із прикордонних населених пунктів Харківської області у зв’язку з активними бойовими діями евакуювали загалом уже понад 9900 місцевих жителів.

Путін 16-17 травня перебував з дводенним візитом у Китаї. Це другий його візит у Пекін менш ніж за рік і перший закордонний вояж після чергового “переобрання” президентом РФ.