Правоохоронці відкрили справу за фактом розстрілу на Донеччині сімох українських полонених

Правоохоронці розпочали досудове розслідування за фактом розстрілу росіянами беззбройних українських військовополонених у Бахмутському районі Донецької області.

Як передає Укрінформ, про це Офіс генерального прокурора повідомив у Фейсбуці.

За даними слідства, 24 лютого в одному з телеграм-каналів з'явився відеозапис, на якому зафіксовано, як російські військові під час штурму позицій Сил оборони України між селами Іванівське та Хромове Донецької області розстрілюють сімох полонених захисників.

На записі з камери дрона видно, що представники збройних сил Росії спочатку наказують українським оборонцям вийти з окопу. Зібравши всіх в одному місці й відійшовши на декілька метрів, загарбники випустили по бійцях автоматні черги. У подальшому військові РФ умисно добили поранених та беззбройних українських воїнів, ігноруючи норми міжнародного гуманітарного права.

Досудове розслідування розпочате за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України).

Читайте також: Росіяни знову розстріляли полонених – Лубінець готує звернення до ООН і Червоного Хреста

В ОГП підсумували, що загалом в Україні на сьогодні триває розслідування 19 кримінальних проваджень за фактами вбивства 45 українських військовополонених. Слідство у цих справах перебуває на контролі Офісу генпрокурора.

«В усіх цих жахливих випадках ворог умисно ігнорує положення Женевської конвенції щодо поводження з військовополоненими, що свідчить про підтримку таких дій найвищим командуванням російських збройних сил», – зауважили в ОГП.

Як повідомляв Укрінформ, уповажений ВР з прав людини Дмитро Лубінець готує звернення до ООН та Червоного Хреста щодо розстрілу сімох українських військовополонених у Бахмутському районі Донецької області.