Загроза великої війни в Європі не менш реальна, ніж у 1930-х роках - Єрмак

Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак закликав лідерів США допомогти Україні виграти війну проти Росії, адже загроза великої війни в Європі не менш реальна, ніж у 1930-х.

Про це він написав у колонці для The Hill, передає Укрінформ. 

Єрмак зауважив, що хоча ця війна відбувається далеко від берегів США, але провів паралелі з 1938 роком, коли європейські країни намагались через укладання угоди з нацистською Німеччиною зупинити Гітлера від розв'язання війни, але угода не мала ніякого ефекту. Відтак світ занурився у найбільшу війну в історії, у якій брали участь і американські солдати. 

«Сторінки історії ХХІ століття пишуться зараз в Україні. Росія під керівництвом Путіна продемонструвала своє бажання кинути виклик Заходу - спочатку вторгненням у Грузію в 2008 році, потім анексією Криму в 2014 році, а тепер тотальною війною проти України», - йдеться у колонці. 

За словами Єрмака, російська окупація України, яку США і Захід допустили, зробила світ менш безпечним для Ізраїлю, країн Балтії та американських військ за кордоном. І як наприкінці 1930-х років, те, що відбувається нині в Україні, не обмежиться Європою, а матиме довготривалі наслідки для США та їхніх союзників по всьому світу.

«Ми не знаємо, як довго триватиме ця війна, або коли і як вона закінчиться. Але ми знаємо, що це не вибір між війною і миром, бо якщо агресор переможе, миру не буде. Якщо Росія переможе Україну, це буде не просто перемога російської диктатури, а перша перемога її коаліції диктаторів. А що роблять переможці з перемогою? Вони йдуть далі», - пише Єрмак, додаючи, що такий варіант розвитку подій не обов'язково має бути історією XXI століття.

Читайте також: Кожен виготовлений патрон у Європі повинен надходити в Україну - Кулеба

Єрмак підкреслив, що за підтримки США Україна може не лише виграти цю війну, але й продемонструвати супротивникам Америки, що США та їхні союзники по всьому світу не здригнуться перед обличчям агресії. 

«Україна вірить у силу США та їхніх батьків-засновників, які забезпечать, щоб полум'я свободи осяяло не лише американські береги, але й їхніх союзників по всьому світу. Будь ласка, Америко, не підведи нас», - закликав Андрій Єрмак.

Як повідомляв Укрінформ, Сенат США 13 лютого 70 голосами схвалив двопартійний закон про фінансування, що передбачає допомогу Україні, Ізраїлю та іншим країнам-союзникам без урахування заходів боротьби з імміграцією. Далі документ має бути схвалений Палатою представників і підписаний президентом. Проте нижня палата Конгресу США пішла на канікули, залишивши без розгляду схвалений Сенатом пакет допомоги Україні.