Росія лише раз за час повномасштабної війни дозволила місії ООН перетнути лінію фронту

Ексклюзив

Гуманітарна місія ООН підтримує окремі заходи допомоги українцям в російській тимчасовій окупації за допомогою місцевих партнерів.

Про це заявив речник Управління ООН з координації гуманітарних справ Савіано Абреу в інтерв’ю Укрінформу.

«Зараз лише кілька місцевих партнерів проводять окремі заходи допомоги. Ми надаємо їм фінансування та підтримку. Цього недостатньо. Ми маємо обмежену інформацію про ситуацію, але в нас є деякі оцінки потреб. Через перешкоджання нашій роботі з боку Російської Федерації майже неможливо отримати повну картину», – сказав Абреу.

Він наголосив, що Російська Федерація дозволила Гуманітарній місії ООН перетнути лінію фронту лише один раз під час евакуації мирних жителів «Азовсталі» в Маріуполі.

Речник УКГС додав, що його організація продовжує шукати рішення, та підкреслив, що відмова у допомозі людям з російського боку суперечить міжнародному гуманітарному праву.

Читайте також: Місія ООН цьогоріч планує залучити $3 мільярди на гуманітарну підтримку України

Як повідомлялося, Росія відмовляє ООН у доступі на окуповану територію для надання допомоги українцям в окупації. Координаторка системи ООН в Україні Деніз Браун відзначала, що регулярно подає запити для перетину фронту й отримує позитивну відповідь з боку України, тоді як Росія не надає їй гарантій безпеки.

Російська влада не допускала гуманітарні місії ООН на окуповані території навіть після підриву Каховської греблі.