У Німеччині друга група українських військових пройшла навчання на Patriot

У Берліні повідомили про завершення курсу підготовки ще 70 військовослужбовців Збройних сил України для роботи із системою протиповітряної оборони Patriot.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на збройні сили Федеративної Республіки Німеччини – Бундесвер.

Про завершення курсу вишколу близько 70 солдатів і офіцерів з України повідомив в п'ятницю, 1 грудня, командувач багатонаціонального тренувального командування генерал-лейтенант Андреас Марлов.

Курс підготовки тривав більш ніж шість тижнів, заявив Марлов на одній з баз військово-повітряних сил у Німеччині, яку публічно не називають, передає інформагенція dpa.

Німецький генерал наголосив, що захист повітряного простору є головним завданням, оскільки російські удари цілеспрямовано нищать цивільну інфраструктури в Україні. За його словами, досягнуто такого рівня компетенції персоналу, який дозволить українцям самостійно працювати з цим зенітним ракетним комплексом і, відповідно, виконувати завдання протиповітряної оборони.

Вирішальним фактором у підготовці є мотивація та готовність до дій, наголосив німецький генерал.

"Друга річ - це те, що ми, звісно, отримали багато тактичних порад від українців про те, чого вони навчилися в боях з росіянами, починаючи від піхоти й закінчуючи інженерними військами і протиповітряною обороною", - визнав Марлов. На основі цієї інформації Бундесвер переглядає власні оперативні принципи, додав він.

Зазначається, що в програмі підготовки брали участь досвідчені українські офіцери, за плечима яких роки служби в військах протиповітряної оборони. Багато хто з українських учасників вишколу мав досвід роботи з радянськими системами ППО, як-от ЗРК С-300.

"Всі вони мають бойовий досвід, а також раніше служили в протиповітряній обороні", - зауважив німецький інструктор.

Водночас один з українських офіцерів, який брав участь у вишколі, визнав, що комплекс Patriot досить складна система.

У жовтні федеральний канцлер Олаф Шольц пообіцяв Україні подальше постачання зброї та фінансову підтримку з боку ФРН. Цей так званий "зимовий пакет" містить і засоби для протиповітряної оборони, зокрема, Німеччина надасть Україні додатково систему ЗРК Patriot.

Читайте також: Навчання українських військових у Чехії продовжили на наступний рік

Нині ЗРК Patriot вважається одним із найсучасніших комплексів протиповітряної оборони у світі. Як показала практика бойового застосування його в Україні, комплекс спроможний успішно вражати гелікоптери, безпілотники, літаки, крилаті, а також балістичні й аеробалістичні ракети, зокрема, російські Х-47 "Кинджал", котрі російська пропаганда називала невразливими. Принаймні до появи в Україні ЗРК Patriot.

Як повідомляв Укрінформ, Командувач Повітряних сил Збройних сил України Микола Олещук заявив, що Київ зранку 11 листопада від ворожої ракети захистив бойовий розрахунок ЗРК Patriot.