Штати закликали країни ООН вимагати відповідальності Росії за воєнні злочини в Україні

Сполучені Штати закликали країни-члени ООН добиватися відповідальності РФ за порушення міжнародного права під час її вторгнення в Україну та вчинення там масових звірств.

З такою заявою виступив у п’ятницю на зустрічі країн-членів РБ ООН у форматі Аррії радник-посланник місії США при ООН Джон Келлі, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Питання війни проти України - це посягання на самі цілі й принципи ООН. Ми всі повинні відповісти. Ми всі маємо вимагати відповідальності за грубі порушення Росією міжнародного права, в тому числі Статуту ООН», - заявив Келлі, коментуючи висновки незалежної Комісії ООН з розслідування російських злочинів в Україні.

Він підкреслив, що Сполучені Штати «рішуче підтримують шляхи до справедливості та відповідальності за звірства, скоєні в Україні та проти українського народу». Крім того він запевнив, що Америка продовжить підтримувати спроможність України розслідувати злочини й переслідувати винних, а також підтримувати ці зусилля в інших національних судах та міжнародних установах.

Читайте також: До розслідування російського геноциду в Україні залучені найкращі правники світу - Костін

«Ми не можемо допустити безкарності, і ми повинні чітко заявити про нашу відданість дотриманню міжнародного права», - наголосив представник США.

Як повідомляв Укрінформ, керівництво Комісії з розслідування злочинів, скоєних під час вторгнення Росії в Україну у п’ятницю виступило з доповіддю для членів РБ ООН про катування, убивства, незаконні ув’язнення та інші правопорушення російських військ на тимчасово окупованих територіях.