Британія в ОБСЄ попередила про плани Росії проти цивільних суден у Чорному морі

Британія в ОБСЄ попередила про плани Росії проти цивільних суден у Чорному морі, зокрема, закладання вибухових пристроїв на підходах до українських портів.

Про це заявив старший військовий радник делегації Великої Британії в ОБСЄ Ніколас Окотт під час засідання Форуму з безпекового співробітництва ОБСЄ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Росія продовжує витрачати величезні ресурси на свою саморуйнівну війну. Чим довше Росія воює, тим більше вона втрачає і тим слабшою стає. Росія зазнала майже 200 тис. втрат пораненими і 50 тис. вбитими", - сказав він.

За словами британського дипломата, попри це Росія продовжує свою "морально огидну кампанію".

На цьому тлі він вказав на розсекречені розвідувальні дані минулого місяця, згідно з якими російські військові мали намір завдати ракетного удару по вантажному судну в Чорному морі.

"Минулого тижня Велика Британія розсекретила нові розвідувальні дані, які свідчать про те, що Росія може продовжити атакувати цивільне судноплавство, в тому числі, шляхом закладання вибухових пристроїв на підходах до українських портів. І знову цивільні особи та цивільна інфраструктура будуть нести основний тягар", - заявив Окотт.

Читайте також: РФ щодоби скидає авіабомби в районі курсування суден зерновим коридором - Гуменюк

Він підкреслив, що український народ рішуче протистоїть нападу Росії та, незважаючи на запеклі бої, "Україна продовжує досягати успіхів на полі бою".

"Успіхи України в розмінуванні російських мінних полів і оборонних укріплень вимагають часу і коштують багато життів. Але Україна досягла стабільного прогресу. Збройні Сили України відвоювали більше половини території, яку Росія незаконно захопила в лютому 2022 року, включно з островом Зміїний, Харковом і Херсоном. Росія не змогла захистити Бахмут, єдиний здобуток зимового контрнаступу", - заявив британський дипломат.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський на початку 16-го засідання Контактної групи з питань оборони України у Брюсселі заявив, що Росія втратила ініціативу на полі бою і зараз українські війська тиснуть, тому цей тиск треба продовжувати, не даючи агресору жодних пауз для відновлення та зміни тактики.