Покальчук: Українська армія десь добробат, а в чомусь - супер-НАТО

Ексклюзив

Війна, яка зараз триває на території України, потребує спеціальної підготовки військовослужбовців і зміни армійської системи відповідно до стандартів НАТО.

Таку думку висловив соціальний і військовий психолог Олег Покальчук у інтерв’ю Укрінформу.

За його словами, хоча мобілізаційні заходи потрібні, він є категоричним противником того, аби просто набирати людей для поповнення лав Збройних сил.

«Адже війна – це наука, її треба вивчати, а людей треба цільово призначати на ті посади і в ті сегменти військової діяльності, яким вони відповідають», - переконаний Покальчук.

Він акцентував, що зараз в Україні ведеться війна шостого покоління, тобто безконтактна, без’ядерна війна стратегічного масштабу, концепція якої ґрунтується на використанні високоточної зброї, і людей треба вчити цього.

Водночас Покальчук ствердно відповів на запитання, чи влада усвідомлює необхідність готувати людей і чи налагоджує систему підготовки.

Читайте також: Різниця у даних щодо кількості населення в Україні становить майже 10 мільйонів - експерт

«Ці процеси йдуть активно – це й підготовка середнього командного, і сержантського складу. Я не настільки кваліфіковано можу про це говорити, але частково мав до цього дотичність – мене запрошували на такі курси», - повідомив експерт.

Однак, за його словами, річ не тільки у підготовці. Зазвичай потрібна зміна самої армійської системи – те, що називають стандартами НАТО.

«А в нас досі в якомусь місці, по суті, добробат, десь – супер-НАТО, десь є щось таке, що винайшли тільки ми, українці, воно реально працює, і всі роззявляють рота: «Ого, як це у вас круто вийшло!» Поки воно якось отак», - резюмував Покальчук.

Як повідомлялося, у Силах безпеки та оборони України вже запроваджено 287 стандартів Північноатлантичного альянсу, до кінця року планується запровадити ще близько 200 стандартів НАТО.