У Лубінця пояснили, як ідентифікувати по фото безвісти зниклого військового

Офіс Омбудсмена надав роз’яснення щодо того, як громадянам провести за фото чи відео ідентифікацію безвісти зниклого чи полоненого військовослужбовця.

Про це у Фейсбуці поінформувала пресслужба Офісу уповноваженого з прав людини, передає Укрінформ.

«За наявності в сімей зниклих безвісти військовослужбовців фото-, відеоматеріалів особи (знайдених у мережі Інтернет чи месенджерах), яка за зовнішніми ознаками схожа на зниклого безвісти військовослужбовця, рідні можуть звернутися до Уповноваженого для сприяння у проведенні портретного експертного дослідження в КНДІСЕ, долучивши документи, які підтверджуються ступінь спорідненості з військовослужбовцем, та фотозображеннями, для порівняння об’єктів дослідження відповідно до цих вимог», - зазначається у повідомленні.

У відомстві закликали членів сімей військовослужбовців надсилати звернення у паперовому вигляді та матеріали на CD-диску чи іншому магнітному носії, що відповідають вимогам, на адресу Секретаріату Уповноваженого: 01008, м. Київ, вул. Інститутська, 21/8.

Читайте також: Росіяни відповіли тільки на 5-7% запитів щодо зниклих безвісти українських військових - Лубінець

В установі пояснили, що у випадку дотримання вимог для проведення експертного дослідження з ідентифікації військовослужбовця за ознаками зовнішності ці матеріали скеровуватимуться до КНДІСЕ для проведення такого дослідження, про результати якого рідні будуть поінформовані окремо.

У разі отримання позитивного результату експертного дослідження з ідентифікації військового члени сім’ї військовослужбовця, зниклого безвісти, зможуть звертатись до слідчого Нацполіції/СБУ, який здійснює досудове слідство у справі за фактом зникнення безвісти (перебування в полоні) військовослужбовця, з такими результатами та клопотанням про призначення відповідної судової експертизи для ідентифікації особи військовослужбовця, висновки якої будуть слугувати доказом його перебування в полоні РФ.

Читайте також: У Коордштабі обговорили порядок оформлення довідок про перебування у полоні

«Також вищевказану інформацію рідні військовослужбовців зможуть додати до «Особистого кабінету» Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими», - поінформували у Офісі омбудсмена.

Як повідомлялося, уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Олег Котенко поінформував, що якщо звільнений полонений повідомив про перебування в полоні іншої зниклої безвісти особи, його мають допитати у якості свідка.