Клименко анонсував формування нових бригад «Гвардії наступу»

Заявки, які надійшли від громадян на вступ до підрозділів “Гвардії наступу”, ще опрацьовуються, бо нові бригади будуть ще формуватися.

Про це в інтерв’ю BBC News Ukrainian заявив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, передає Укрінформ.

“Це кілька десятків тисяч, близько 40 (надійшло заявок від охочих — ред.). Заявки ми ще опрацьовуємо, тому що нові бригади будуть ще формуватись”, - заявив він.

Міністр уточнив, що всі бригади і ЗСУ, і “Гвардії наступу” приблизно мають однакове озброєння, можливо, лише за винятком деяких видів озброєння, в першу чергу важкого. Він поінформував, що у них на озброєнні є автомобілі, бронетранспортери, артилерія, мінометне озброєння.

Клименко пояснив, чому ці нові бригади були створені саме в системі МВС, а не ЗСУ.

“Подивіться, є, наприклад, поліцейський, який проходить службу в Тернопільській області. Він хоче взяти участь в бойових діях. Він має звання старший лейтенант або капітан поліції. Для того, щоб піти в ЗСУ, йому треба звільнитися, втратити звання, втратити ті преференції соціальні, які має поліцейський, і перейти до ЗСУ рядовим. Після закінчення війни, щоб нам його взяти назад в поліцію, необхідно пройти комплекс відбору і навчання, бо так вимагає закон”, - заявив міністр.

Клименко зазначив, що вони, формуючи відповідний підрозділ в Нацполіції, залишають місце за цим добровольцем в подальшому.

Читайте також: На потреби «Гвардії наступу» передали вилучені автомобілі, зброю і боєприпаси

“І після закінчення воєнного стану особа повертається на свою посаду слідчого чи оперуповноваженого, чи спецпризначенця в Нацполіцію. Це стосується і прикордонників, це стосується й офіцерського складу Нацгвардії. Я не бачу тут проблеми”, - сказав глава МВС.

Урядовець уточнив, що вони формували б ці підрозділи набагато довше, якби співробітників з одних підрозділів, які, наприклад, зайняті на охороні громадського порядку, переводили в Збройні сили України.

“Це зайняло б місяці і місяці. А ми сформували швидко ці підрозділи як з цивільних людей, так і з діючих працівників для того, щоб досягти ефективності і головне – встигнути підготувати ці підрозділи до участі у війні”, - поінформував Клименко.

Як повідомлялося, Клименко заявив, що Президент Володимир Зеленський контролює формування підрозділів “Гвардії наступу”.

Фото: ВВС Україна