СБУ перекрила ще вісім каналів втечі ухилянтів за кордон

Фото

Служба безпеки України ліквідувала ще вісім каналів нелегального виїзду за кордон громадян призовного віку, серед організаторів — посадовці військкоматів і Державної прикордонної служби.

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ.

Загалом в організації злочинної діяльності викриті десятеро осіб. Вони пропонували військовозобов’язаним за 7 тисяч доларів уникнути мобілізації на підставі фальшивих документів або незаконно перетнути кордон.

Так, у Полтавській області правоохоронці затримали податківця з Кременчука. Він продавав фіктивні медичні довідки про непридатність до військової служби за станом здоров’я. До оборудки фігурант залучив декількох посадовців військкомату та військово-лікарської комісії.

Надалі клієнти зловмисників планували використати підробку для виїзду за межі України.

У Харківській області правоохоронці оголосили підозру місцевому жителю, який допомагав ухилянтам виїхати за кордон під виглядом "службового відрядження" працівників оборонних підприємств.

Два канали нелегальної міграції були ліквідовані в Одеській області. Один з них налагодив місцевий комерсант, який пропонував громадянам потрапити до країн Європейського Союзу під "маскою" міжнародних перевізників.

Організаторка іншого каналу в закордонних паспортах своїх "клієнтів" робила фіктивні відмітки про перебування на консульському обліку в Молдові.

Читайте також: Щодоби прикордонники затримують до 20 ухилянтів – Демченко

В Івано-Франківській області правоохоронці затримали посадовця військкомату. Разом зі спільником зловмисник пропонував громадянам виїхати з України під виглядом водіїв вантажних автомобілів.

Під час обшуків у фігурантів були виявлені граната й 200 набоїв до стрілецької зброї. Вилучені предмети направлені на експертизу.

У Закарпатській області правоохоронці затримали інспектора Державної прикордонної служби, який сприяв переправленню потенційних призовників за кордон через "зеленку" — лінію за межами пунктів пропуску.

Читайте також: На Буковині викрили переправника ухилянтів, який маскувався під прикордонника

У Тернополі задокументована злочинна діяльність підприємця, який оформляв ухилянтів як водіїв вантажних автомобілів та вносив відповідні відомості до системи "Шлях". Також у місті затримали ділка, який за гроші продавав фіктивні відстрочки від призову за станом здоров’я.

За всіма викритими фактами ведуться розслідування. Справи порушені за двома статтями Кримінального кодексу: ст. 332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України) і ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці березня СБУ заблокувала ще 14 схем ухилення від мобілізації в умовах війни.