Федоров анонсував створення нових ударних рот БПЛА

Міністерство цифрової трансформації спільно з партнерами найближчим часом укомплектують необхідним обладнанням нові ударні роти БПЛА.

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомив віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

«Спільно з партнерами ми вже укомплектували необхідним обладнанням бійців перших трьох ударних рот БПЛА, які успішно завершили навчання. Найближчим часом будуть укомплектовані інші роти військових. За допомогою дронів вони виконуватимуть розвідувальні та ударні місії, зокрема координуватимуть артилерію. В той час надані автомобілі дозволять здійснювати рейди мобільних груп у тил ворога, доставляти вантажі та евакуювати поранених», - зазначив він.

Читайте також: На Тернопільщині в коледжі навчатимуть новій професії — керувати дроном

Крім того віцепрем'єр наголосив, що на ринку виробництва безпілотників в Україні нині відбувається революція.

«На цьому ринку сьогодні відбувається революція, яка сприяє його активному розвитку. Цього року точно буде значний прогрес. Більшість основних проблем, які гальмували ринок, вирішені. Також є бюджет для сталих виробників дронів. Його вистачить для того, щоб підтримати їх та надати можливості для максимального нарощування виробництва. Звичайно, є ще певні бюрократичні процеси, які заважають, але ми з ними боремося», - зазначив міністр.

Читайте також: За проєктом «Армія дронів» вже закупили понад 3,8 тисячі безпілотників

Федоров нагадав, що уряд прийняв постанову, що фундаментально змінює підхід до самого military-бізнесу з боку держави. Раніше прибуток на іноземні комплектуючі становив 1%, на власні товари та послуги — 30%, що стримувало розвиток українських виробників, стимулювало їх до переїзду за кордон чи маніпуляцій з документами. Для масштабування та підвищення рівня локалізації комплектуючих держава підняла частку прибутку до 25%. 

Як повідомлялось, Президент України Володимир Зеленський підписав два закони, які спрощують ввезення безпілотників. Вони встановлюють, що тимчасово, на період дії воєнного стану, але не більш як до 1 січня 2024 року, звільняються від оподаткування ввізним митом та податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України БпЛА, оптичних та коліматорних прицілів, прицілів нічного бачення, тепловізійних біноклів, монокулярів та приладів нічного бачення.