Спільне замовлення боєприпасів для України: ЄС продовжує роботу над реалізацією проєкту

Країни Євросоюзу продовжують роботу над реалізацією проєкту спільного замовлення артилерійських боєприпасів для України, але при цьому ЄС послідовно виконує власні зобов’язання із постачання в Україну військового обладнання, зброї й боєприпасів для покриття невідкладних потреб з оборони від агресії.

Про це сьогодні у Люксембурзі під час пресконференції за підсумками Ради міністрів ЄС із закордонних справ заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні ми поглянули на обсяг поставок Україні. Я можу припускати, що їх загальний обсяг вже перевищив 13 мільярдів євро, лише у вимірі військової підтримки. Ми продовжуємо виконувати наші зобов’язання щодо доставки 1 мільйона одиниць артилерійських боєприпасів та ракет для України. Ви пам’ятаєте, що ми розробили перший, другий та третій шляхи для цього. Перший шлях передбачав використання 1 мільярда євро, щоб відповісти на найбільш невідкладні потреби Україні. Ця робота продовжується. Я не можу навести вам конкретні цифри, але більше як 1000 ракет вже були надані Україні, зростає також кількість боєприпасів, хоча вона має зростати швидше наступними днями», - сказав Боррель.

Він зауважив, що другий шлях забезпечення України боєприпасами, який передбачав спільне замовлення країнами ЄС виробництва артилерійських боєприпасів на підприємствах оборонної промисловості, все ще потребує спільного рішення, хоча виділення для таких цілей ще одного мільярда євро вже було погоджено на рівні ЄС.

«У цьому (другому шляху – ред.) є певні розбіжності, але ми продовжуємо над цим працювати. Ми не чекаємо формування якогось правового документа. Робота продовжується, щоб ми були повністю готові, до моменту, коли такий правовий документ буде завершеним. Третій шлях – збільшення спроможності нашої оборонної промисловості . Мій друг (єврокомісар – ред.) Тьєрі Бретон невдовзі представить конкретні пропозиції для нарощування оборонного виробництва. Для цього нам буде потрібно використовувати те, що ми маємо, але ми маємо багато чого», - наголосив Високий представник ЄС.

Він нагадав також, що успішно продовжує працювати Військова допоміжна місія ЄС для України, за допомогою якої вже пройшли тренування більше 16 тисяч українських військовослужбовців, тож ЄС виконує своє зобов’язання надати підготовку для 30 тисяч військових фахівців до кінця року.

Боррель зауважив, що ЄС продовжує здійснювати санкційний тиск на росію та формувати механізм притягнення нападників до відповідальності за злочини, що скоєні в Україні. Також ЄС відстежує підозрілі торговельні потоки через треті країни для виявлення спроб обійти європейські санкції, продовжує взаємодіяти із міжнародними партнерами для боротьби з цим явищем.

Читайте також: Щоб висувати мирні пропозиції, спочатку потрібно відвідати Україну – Боррель

Як повідомлялося, сьогодні в Люксембурзі відбулася Рада міністрів ЄС із закордонних справ, головними темами якої стали: обговорення подальшої допомоги для України, зокрема, термінової поставки боєприпасів для протидії російській агресії, розвиток ситуації в Судані, а також уточнення стратегії розвитку відносин між ЄС і Китаєм.

Фото: Ministerio de Asuntos Exteriores y de Cooperación