Україна працюватиме з елітами Швейцарії для розблокування реекспорту зброї - Арахамія

Українські дипломати та діаспора працюватимуть з елітами Швейцарії, щоб остаточно схилити громадську думку на користь України і розблокувати постачання зброї країнами-партнерами.

Про це повідомив керівник парламентської фракції “Слуга народу” Давид Арахамія у Телеграмі за результатами візиту до Швейцарії, де брав участь у традиційному Ukraine Forum, передає Укрінформ.

"Зараз у Швейцарії триває передвиборчий сезон. Через це з’являється багато трактувань моделі швейцарського нейтралітету. Однак наші дипломати й діаспора планують працювати з елітами Швейцарії для того, щоб остаточно схилити громадську думку на нашу користь і розблокувати поставки швейцарської зброї країнами-партнерами", - зазначив парламентарій.

За його словами, швейцарська влада обіцяє зберегти беззастережну підтримку України, при цьому ні в кого не викликають сумнівів факти воєнних злочинів росії, ядерного тероризму, зневаги до міжнародного права. Натомість президент Швейцарії виступив проти дозволу на передачу українцям зброї місцевого виробництва, посилаючись на політику нейтралітету.

Водночас Арахамія підкреслив, що Швейцарія вже підтримує санкції проти росії, тим самим займаючи не нейтральну позицію щодо війни.

Читайте також: Україна обговорює з Євросоюзом постачання боєприпасів на трьох треках - посол Ченцов

На його переконання, не повинно бути нейтралітету до геноциду і воєнних злочинів, адже росія не бажає виводити свої війська з України, російські ракети продовжують убивати українців. "Ми змушені захищатися. А для цього потрібна зброя", - наголосив політик.

Очільник фракції СН нагадав, що президент Швейцарії не є главою держави і обіймає перехідну посаду - обирається на один рік з-поміж членів Федеральної ради й виконує переважно представницькі функції. Тому, на думку Арахамії, не варто переоцінювати вагу останньої заяви щодо зброї.

"У цілому ми дивимося на ситуацію з оптимізмом. Це не перший раз, коли ми стикаємося із запереченнями. Але ми добре навчилися їх долати. Працюємо далі", - додав Арахамія.

Як повідомляв Укрінформ, президент Швейцарської Конфедерації Ален Берсе заявив, що нейтралітет його держави важливіший, ніж будь-коли, і це не дозволяє передавати зброю Україні.

Уряд Швейцарії заявив, що не змінюватиме своєї політики щодо заборони передачі зброї швейцарського виробництва третім країнам, попри тиск з боку європейських країн. У січні два комітети парламенту Швейцарії рекомендували пом’якшити правила. Однак після засідання 10 березня уряд відхилив цей заклик.

Читайте також: Швейцарія утилізує 60 справних ЗРК Rapier, які могла б передати Україні – ЗМІ

Багаторічна традиція нейтралітету стала предметом дискусій після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну та закликів європейських партнерів надати допомогу боєприпасами та дозволити реекспорт техніки зі швейцарськими запчастинами.

Швейцарія відхилила запити від Німеччини, Іспанії та Данії на підставі закону про військову техніку, який забороняє будь-який реекспорт, якщо країна-одержувач перебуває в міжнародному збройному конфлікті.

Водночас Швейцарія долучилась до великої кількості європейських санкцій проти рф.