Голова ВС: Солдатам рф видавали знаряддя для сексуального насильства над українцями

На деокупованих територіях знаходили знаряддя для сексуального насильства, які російські офіцери роздавали солдатам для знущання з українців.

Про це під час міжнародної конференції United for Justice — «Об’єднані заради справедливості» у Львові повідомив голова Верховного Суду Всеволод Князєв, передає кореспондент Укрінформу.

«У сексуальних злочинах в Україні немає просто виконавців, там є й організатори. Бо структура цих злочинів дуже складна. Чи не було це формою геноциду українського народу? На деокупованих територіях Пущі, Бородянки, Ірпеня, коли я відвідував звільнені і знищені приміщення судів, в одному з них, яке використовувалося як штаб російських офіцерів, СБУ знайшла цілий ящик засобів, які використовуються для вчинення насильницьких сексуальних актів. Офіцери роздавали їх солдатам, щоб вони в подальшому їх використовували. Ймовірно, що вони це мали вже із собою, і цей злочин планувався заздалегідь», - розповів Князєв.

Він наголосив, що для України і міжнародної спільноти важливо визначити, хто відповідальний за цей злочин, хто є його суб’єктом. На думку Князєва, незабаром ці справи в судах стануть масовими, і важливо кваліфікувати ті чи інші дії.

Читайте також: Зеленська про сексуальні злочини росіян в Україні: Свідчення жертв показують справжнє обличчя ворога

За словами очільника ВС, є дві точки зору. Одна вказує, що суб’єктом злочину геноциду може бути тільки вище військове та політичне керівництво, яке віддавало накази на знищення тієї чи іншої нації. А з другого боку, є простий російський військовий, який убиває українців, аргументуючи тим, що такої нації не існує.

Князєв зазначив, що в суді розглядається лише одна справа стосовно злочину геноциду.

«А у Верховному Суді знаходиться дуже важлива справа, яка близька до цього питання, щодо того, хто є суб’єктом злочину агресії: лише вище керівництво, чи й середній прошарок з офіцерів і генералів, чи простий комбатант. Різні думки існують з цього приводу, але звичайно Верховний Суд буде приймати рішення відповідно до тисяч справ по всій країні», - додав Князєв.

Читайте також: росія використовує сексуальне насильство як зброю у війні проти України – перша леді Латвії

Як повідомляв Укрінформ, у Львові відбувається конференція United for Justice — «Об’єднані заради справедливості», або «юридичний Рамштайн». Коаліція, яка працює над параметрами майбутнього спеціального трибуналу щодо злочинів росії проти України, вже налічує 29 держав.