росія використовує сексуальне насильство як зброю у війні проти України – перша леді Латвії

росія використовує сексуальне насильство як зброю у війні проти України – перша леді Латвії

Укрінформ
росіяни свідомо намагаються придушити волю українців до спротиву, руйнують лікарні, школи та критичну інфраструктуру, використовують сексуальне насильство проти цивільного населення як зброю агресії, але кожен із загарбників має усвідомлювати невідворотність покарання за свої злочини.

Про це в суботу у Львові, під час міжнародної конференції United for Justice — «Об’єднані заради справедливості», заявила перша леді Латвії Андра Левіте (Andra levite), повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Треба називати речі своїми іменами. Те, що відбувається в Україні – це ніяка не «спеціальна операція», це війна, під час якої відбуваються сексуальні злочини та ґвалтування. Люди не мають стидатися того, через що їм довелося пройти. З іншого боку, винні у таких злочинах мають дійсно боятися правосуддя та покарання, на яке вони заслуговують», - сказала Левіте.

Вона наголосила, що російський агресор руйнує лікарні, школи, критичну інфраструктуру, щоб деморалізувати цивільне населення України. Для цієї ж цілі російські загарбники цілеспрямовано вдаються до сексуального насильства проти жінок, чоловіків та навіть проти дітей, яке використовують як зброю під час війни. Нападники намагаються таким чином придушити волю своїх жертв до спротиву та продемонструвати зверхність над ними, але насправді такі дії є свідченням слабкості агресора.

Левіте нагадала, що подібні воєнні злочини не мають терміну давності. Наприклад, у Німеччині були випадки притягнення до відповідальності злочинців, що скоїли злочини десятки років тому, ще під час Другої Світової війни.

Читайте також: Зеленська у Львові зустрілася зі спецпредставницею Генсека ООН із питань сексуального насильства

При цьому перша леді Латвії зауважила, що сексуальні злочини, особливо в умовах військових конфліктів, спричиняють важкі фізичні та психологічні травми для жертв, від прямих фізичних та фізіологічних ушкоджень, венеричних захворювань до глибоких моральних страждань, хронічної депресії, що призводять навіть до спроб самогубства. Саме тому, за її словами, так важливо надавати жертвам таких злочинів цілеспрямовану допомогу на рівні держави, включаючи залучення кращих фахівців для надання психологічної допомоги, та прояв співчуття й підтримки з боку всього суспільства. Таке ставлення до власних громадян та до їх захисту є важливим для соціального, культурного та економічного майбутнього всього суспільства.

«Дуже важливо, щоб воєнні злочини, що були скоєні російськими військовослужбовцями в Україні, в тому числі злочини сексуального характеру проти цивільного населення, розглядалися як у національних, так і в міжнародних судах. Це необхідно, щоб досягти справедливості, забезпечити невідворотність покарання як для насильників, так і для їхніх командирів», - зазначила Левіте.

Як повідомлялося, в суботу у Львові відбувається міжнародна конференція, яку ще називають «юридичним Рамштайном», головною метою якого є розгляд шляхів притягнення до відповідальності російських загарбників, які скоїли та продовжують вдаватися до воєнних злочинів та злочинів проти людства в ході агресії проти України та на тимчасово окупованих територіях. Окремо учасники конференції розглядають можливість створення спеціального трибуналу в Гаазі із засудження злочину агресії проти України та притягнення до відповідальності вищого політичного та військового керівництва рф.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-