росія веде не просто війну проти України, а здійснює геноцид – глава МЗС Естонії

росія веде не просто агресивну війну проти України, а й має геноцидний намір і хоче знищити українську націю та її культуру.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це у своєму виступі на "юридичному Рамштайні" у Львові заявив міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу.

"Справедливість починається з правди. А правда полягає в тому, що є геноцидний намір у цій війні… Естонія вбачає в цьому (у війні рф проти України – ред.) геноцид. Тут є геноцидний намір. Це – не просто питання захоплення та встановлення фізичного контролю над територією у ході агресії. Наміром є не просто фізично зайняти будинки та людей, але також знищити Україну як націю та українську культуру", - сказав він.

Естонський міністр нагадав, що конвенція про запобігання злочину геноциду і покарання за нього передбачає, що всі держави мають вживати всіх заходів для його запобігання.

Рейнсалу підкреслив, що міжнародна спільнота зобов’язана діяти, а притягнення винних у вчиненні росією проти України злочинів є тут лакмусовим папірцем. "Притягнення до відповідальності – це не просто про путіна чи росію. А й про невинних жертв в Україні, це про нас самих. Весь світ має дати належну відповідь", - сказав він.

За словами міністра, притягнути винних до відповідальності потрібно як заради України, так і заради "наших наступних поколінь та майбутнього Європи", бо "якщо агресор не заплатить за злочини, то вони повторяться".

Читайте також: В Естонії завершила навчання зі стрільби з гаубиць FH-70 п’ята група українців

"Моє чітке послання: ми маємо не лише говорити абстрактні речі про притягнення до відповідальності, а нам треба створити трибунал на основі мандату Генеральної Асамблеї ООН", - наголосив міністр закордонних справ Естонії.

Він додав, що "путін має сидіти в Нюрнбергу".

Як повідомлялося, у Львові проходить міжнародна конференція United for Justice — "Об’єднані заради справедливості", яку ще називають "юридичним Рамштайном", за участю вищого політичного керівництва України та країн-партнерів.

Фото: Sander Ilvest