ООН є оптимальним майданчиком для роботи над створенням трибуналу для росії – Президент

ООН на сьогодні є найбільш оптимальним майданчиком для створення спеціального трибуналу щодо злочинів рф проти України.

Таку думку висловив Президент Володимир Зеленський на пресконференції «Лютий. Рік незламності», передає кореспондент Укрінформу.

«Всі кроки починаються з політичного єднання і політичної підтримки. Так, майданчик ООН, може, не універсальний, але тим не менш, такого майданчика, де було б більше держав, які можна об’єднати політично, я поки що не бачу. І на цьому майданчику ми можемо підтримати створення спеціального трибуналу за злочини рф, за агресію. І також ми працюємо над створенням спеціального механізму щодо компенсації всіх збитків, завданих агресією росії на території нашої держави, нашій державі і нашим людям. Це велика робота», - сказав Зеленський.

Він запевнив, що над цим питанням працюють і МЗС, і Офіс Президента, й інші інституції.

Президент також зауважив, що створення трибуналу є дуже складним процесом.

«Це дуже складний механізм. Якщо чесно, держави переважно бояться створювати трибунали, бояться думати про це. Тому що різна відповідальність. Але перед тим, як щось запровадити в себе в державі, вам потрібна політична воля, об’єднання. І ООН тут дуже дієвий. Там будь-які держави, будь-які уряди, лідери отримують політичну підтримку цього процесу», - сказав Зеленський.

Читайте також: Зеленська закликала ООН створити трибунал для розслідування злочинів рф в Україні

Він висловив упевненість, що відповідні резолюції будуть підтримані.

Водночас Зеленський повідомив, що триває робота з окремими державами, які можуть узяти лідерство в питанні трибуналу, оскільки мають фаховість і досвід. Це, зокрема, Нідерланди, Велика Британія та ін. Також він відзначив допомогу Балтійських країн і Польщі.

На його думку, нерішучість країн у цьому питанні пояснюється тим, що ніхто не проходив випробування такою агресією та не має такого досвіду.

Зеленський також наголосив, що ця війна показала слабкі місця як в українських інституціях, так і в міжнародних. Він висловив сподівання, що «інша безпекова структура точно прийде з перемогою в цій війні».

Як повідомлялося, до Координаційної групи, яка працює над створенням спецтрибуналу для російської федерації за злочини агресії, уже приєдналися 25 країн.