Науседа закликав НАТО перестати проводити «червоні лінії» та дати Україні необхідну зброю

Президент Литви Гітанас Науседа вважає, що країни НАТО повинні припинити проводити «червоні лінії» і натомість передати Україні зброю, якої вона потребує.

Про це Науседа сказав в інтерв'ю LRT, передає Укрінформ. 

«Я бачив багато «червоних ліній», які були проведені. Іноді у мене навіть складається враження, що ці «червоні лінії» проведені не нами, західними країнами, демократіями, а терористичною державою росія, яка намагається провести їх через страх і погрози. І вона намагається їх нав'язати», - зазначив Науседа.

За його словами, стосовно України вже перейдено низку «червоних ліній».

«Я говорю не тільки про танки. Статус кандидата на вступ до ЄС (для України – ред.) колись був табу, «червоною лінією». Я це добре пам'ятаю. Навіть коли, скажімо, почалася війна, Німеччина спочатку категорично заявила, що буде надсилати лише бронежилети, каски і таке інше, але не зброю. Та ця «червона лінія» також була пройдена досить давно», - сказав президент Литви.

Читайте також: Україна переможе у війні, але треба збільшити її військову підтримку — Науседа

Стосовно прохання України надати винищувачі та ракети далекого радіуса дії Науседа висловив сподівання, що ця «червона лінія» також буде перейдена», додавши, що вона «існує тільки в наших головах».

Він констатував, що винищувачі і ракети далекого радіуса дії є важливою військовою допомогою, «і на цьому вирішальному етапі війни, коли ось-ось станеться переломний момент, життєво важливо, щоб ми діяли без зволікань».

«Тому моя відповідь - ці червоні лінії мають бути перетнуті», - резюмував Науседа.

Читайте також: Президент: Нам потрібна міцна держава, і Україна буде саме такою

Як відомо, Україна прагне отримати сучасні американські винищувачі F-16 або їхні європейські аналоги – німецькі Tornado чи шведські Gripen. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 24 січня повідомляв, що питання винищувачів F-16 для України «взяли в роботу».

Тим часом Джо Байден заявив, що Сполучені Штати поки не постачатимуть Україні свої бойові літаки F-16, про які просить Київ.

Своєю чергою президент Франції Еммануель Макрон не виключив постачання винищувачів Україні.

Фото: facebook.com/nausedagitanas