Джонсон розповів, як британська розвідка рік тому «хоронила» Україну

Сценарії британської розвідки до початку повномасштабного російського вторгнення були далекими від віри в те, що Україна встоїть, так само як європейські лідери, зокрема у Франції та Британії віддавали переваги пошуку компромісу між Україною та росією.

Про це в інтерв'ю Європейські правді сказав колишній прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон.

Сценарії, які ми в британському уряді отримували перед початком великого вторгнення, коли понад сотня батальйонно-тактичних груп зібралися біля вашого кордону, були жахливими. Я тоді отримував щоденні звіти від британської військової розвідки й вони не були оптимістичними щодо здатності України встояти. А якщо зовсім чесно, то вони вважали й говорили мені, що все завершиться за кілька днів, й немає нічого, що може зупинити наступ путіна і його танків на Київ довше, ніж на тиждень”, - розповів Джонсон.

За його словами, сам він скептично ставився до таких прогнозів, бо бував у Києві, спілкувався з ветеранами війни на Донбасі й бачив, що вони воюватимуть, бо з 2014 року навчилися воювати.

Він також сперечався з європейськими лідерами та політиками щодо цього й вони не вірили у можливість поразки путіна, віддавали перевагу переговорам і пошукам компромісу між Україною та росією.

Джонсон вважає, що аргументом, завдяки якому вдалося переконати європейських лідерів стало те, що "фундаментально не існує альтернативи військовому успіху України".

Читайте також: Розвідка: Розмови про можливий наступ із білорусі - спроба відтягнути наші війська від лінії фронту

"Щоразу, коли колеги з інших європейських столиць пропонували якісь переговори або мирні плани, якісь домовленості з путіним про мирну угоду, ця ідея моментально розвалювалася у обговоренні, адже ви не можете ні про що домовитися з путіним просто через те, що йому настільки очевидно не можна довіряти”, – сказав Джонсон.

За його словами, єдиним логічним висновком усіх обговорень було те, що Україну слід підтримати усіма можливими засобами допоки путінські загарбники не будуть викинуті з її території.

Як повідомляв Укрінформ, колишній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон має намір у найближчі кілька місяців знову відвідати Україну.