росіяни використовують українських дітей як терористи - Зеленська

Питання депортованих росією українських дітей і їхнього повернення є одним із найскладніших, немає жодного діалогу з російськими загарбниками на цю тему.

російська федерація поводиться з дітьми, як терористи, зазначила дружина Президента Олена Зеленська під час пресконференції на полях Всесвітнього економічного форуму в Давосі, повідомляє Укрінформ.

"Це одна  з найскладніших трагедій і проблем, із якою ми зараз зіштовхуємося під час страшної війни, тому що зовсім немає жодного діалогу на цю тему з росіянами", - відповіла Зеленська на запитання щодо примусової депортації дітей росією.

За її словами, на всі запити, які Україна надсилає з усіх можливих джерел, росіяни не відповідають.

Читайте також: Зеленська у Давосі обговорила відбудову України з представниками Швейцарії

"У нас є приблизні підрахунки того, скільки там (у рф - ред.) може дітей - це кілька тисяч дітей, не буду називати цифри, тому що вони не є точними", - пояснила дружина Президента.

Вона нагадала, що вдалося повернути кілька десятків дітей в Україну, але для цього проводяться спецоперації, а відкритого діалогу, відкритих дій з російського боку немає.

Зеленська підкреслила, що українська сторона "стукає в усі двері" задля повернення викрадених загарбниками дітей, зауваживши, що мала особисту розмову з генсеком ООН Антоніу Гуттерішем на цю тему.

Читайте також: Олена Зеленська у Давосі зустрілася з президенткою Єврокомісії

"Чесно кажучи, я навіть зараз не можу бути впевнена, що і в ООН є достатньо впливу на державу-агресора, щоб змусити їх зрушити з цього місця. Вони (росіяни - ред.) використовують наших дітей, як терористи. Ми це сприймаємо як кіднепінг. Це дійсно страшно, коли ти не знаєш, де ці діти, хто несе за них відповідальність Ми чуємо тільки розповіді про те, що їх "усиновлюють", авжеж, не за українським законодавством, без спеціальних процедур", - підкреслила перша леді.

Вона додала, що ситуація жахлива, поки не відомо, як її можна вирішити.

Як повідомлялося, радниця-Уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук заявила, що в Україну повернули 125 дітей, що були незаконно вивезені у росію із тимчасово захоплених росіянами територій. Загалом країна-агресор викрала майже 14 тисяч українських дітей.

Фото: AA