Генсек ОБСЄ: Використовуємо всі канали для визволення співробітників СММ

Генеральний секретар ОБСЄ Гельґа Марія Шмід закликала до негайного й безумовного звільнення трьох співробітників Спеціальної моніторингової місії, яких незаконно утримують на окупованій росією частині України.

Про це очільниця ОБСЄ сказала в інтерв’ю Укрінформу.

"Забезпечення звільнення наших співробітників є одним з пріоритетів мого порядку денного, як і Польського головування, відколи ми вперше дізналися про їх затримання. Наше послання всім зацікавленим сторонам є чітким – ці троє людей мають бути звільнені негайно і без будь-яких попередніх умов", - заявила Шмід.

За її словами, керівництво ОБСЄ заявляло про це "незліченну кількість разів - як публічно, так і приватно".

"Хоча більшість наших зусиль відбуваються "за лаштунками", я можу запевнити, що ми робимо все можливе задля підтримки наших колег. Я вдячна усім, хто підтримує нас у цих зусиллях. Ми продовжимо використовувати всі канали, щоб забезпечити можливість їх безпечного повернення до своїх родин", - запевнила очільниця ОБСЄ.

Читайте також: Країни-учасниці будуть підтримувати Україну попри позицію рф - генсек ОБСЄ

Як повідомляв Укрінформ, після 24 лютого в окупованих росією Донецьку та Луганську було затримано чотирьох українців – національних членів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Згодом одного з них було звільнено.

У вересні російські пропагандистські ресурси повідомили, що так званий "верховний суд лнр" засудив до 13 років позбавлення волі двох співробітників СММ ОБСЄ - Максима Петрова та Дмитра Шабанова (перекладача та асистента з безпеки), яких "визнали винними у державній зраді".