Джонсон: Для якнайшвидшого припинення війни з росією потрібно збільшувати допомогу Україні

Колишній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон закликає західні держави збільшувати допомогу Україні для якнайшвидшого припинення війни з росією, оскільки чим довше вона триває, тим дорожче обходиться світові.

Про це Джонсон написав у колонці для Wall Street Journal, передає Укрінформ.

«Мені все одно, як часто доведеться це повторювати: війна в Україні може закінчитися лише поразкою владіміра путіна. російські війська мають бути відкинуті до фактичного кордону 24 лютого, і Володимир Зеленський та український народ не можуть погодитися з іншим результатом після жорстокості, яку вони пережили. Не може бути жодної угоди «земля в обмін на мир», навіть якби путін пропонував це і навіть якби йому довіряли», - написав експрем’єр.

Читайте також: Борис Джонсон збирає медикаменти для допомоги українським лікарням

За його словами, оскільки війна може закінчитися лише одним способом, питання в тому, як швидко вдасться дійти до її неминучого завершення і в інтересах усіх, включаючи росію, щоб війна закінчилася не в 2025 та 2024 роках, а в 2023 році.

«Світ не може далі дивитися, як українців тероризують ракетами і безпілотниками. Це моральна огида, коли мільйони людей кожну ніч залишаються без тепла, світла і води, не кажучи вже про безперервне безглузде вбивство мирних жителів. І чим довше путін продовжуватиме свої атаки, тим довше триватиме глобальна економічна кровотеча», - йдеться в колонці.

Колишній глава уряду Великої Британії вважає, що прийдешню зиму, хоча й із труднощами, вдасться пережити, але застерігає стосовно наступної зими, яка, в разі продовження війни, може стати значно критичнішою через брак запасів енергоносіїв і незавершеність диверсифікації джерел постачання нафти й природного газу до західних держав.

Читайте також: Борис Джонсон став почесним громадянином Києва

«Настав час терміново подивитися, що ще може зробити Захід, щоб допомогти українцям досягти їхніх військових цілей або принаймні вигнати росіян з усіх захоплених цього року територій. Це єдина реальна основа, на якій можна починати розмову про майбутнє. Українці мають доблесть, необхідну для успіху, і їм просто необхідна військова допомога», - переконаний Джонсон.

На його переконання, застереження, що збільшення поставок в Україну загрожує ескалацією з боку росії після майже року війни є «повною нісенітницею».

«путін знає, що він не може використовувати ядерну зброю чи іншу зброю масового знищення, бо він знає, якими катастрофічними будуть наслідки. Правда полягає в тому, що він боїться ескалації. Це не була загроза з боку НАТО, яка «спровокувала» його на вторгнення. Це були десятиліття млявості та нерішучості Заходу стосовно статусу України, що й спонукало хулігана зробити помилку», - йдеться в дописі.

Джонсон вважає, що Захід спокутував свою помилку «приголомшливою демонстрацією злагодженості та єдності з лютого», але він повинен бути ще сильнішим і сміливішим.

Читайте також: Україні немає про що вести переговори з рф - Джонсон

«Ця справа рухається лише в один бік. Заради всього світу, давайте допоможемо цим відважним українцям завершити справу, і чим швидше, тим краще», - написав експрем’єр Британії.

Як повідомляв Укрінформ, експрем’єр Великої Британії Борис Джонсон звернувся до британських виробників медикаментів та медобладнання із закликом допомогти українським лікарням.