НАТО вважає надто ризикованим закривати небо над Україною - речник уряду Німеччини

Німеччина суворо засуджує російські атаки по Україні, які стали причиною падіння ракет і на території Польщі, але продовжує виступати проти закриття неба над Україною.

Про це заявив представник пресслужби федерального уряду ФРН Вольфганг Бюхнер на брифінгу в Берліні в середу, передає кореспондент Укрінформу.

Представник уряду на запитання, чи не перегляне Берлін і інші столиці ставлення щодо можливості «закрити небо» над Україною, зауважив, що «створення безпольотної зони створює ризик безпосереднього конфлікту між НАТО і росією, а всі союзники поділяють думку, що хочуть не допустити подальшої ескалації війни в Україні». Але, додав він, «ніхто не має сумніватися в рішучості та єдності Альянсу: захист усіх країн альянсу є його головним завданням».

Зі слів речника, водночас може бути переглянуто питання поставок Україні озброєнь і обладнання, необхідного для відновлення енергосистеми напередодні зими. Потреби в військовій техніці, нагадав Бюхнер, постійно оцінюються і переглядаються у координації з партнерами по НАТО.

Читайте також: У Польщі впала українська ракета, але відповідальна за це росія – Столтенберг

«Проводиться дуже інтенсивне розслідування цього інциденту. Але вже зараз можна констатувати: якби не російська війни проти України та вчорашня масштабна ракетна атака по цивільних цілях по всій території України, цього інциденту не сталося би», - сказав Бюхнер.

Він попросив не робити висновків на цю тему, доки не буде офіційних висновків розслідування, адже «ситуація є надто серйозною». Він не сказав, чи братимуть представники ФРН участь у розслідуванні, але запевнив, що розвідслужби всіх країн НАТО активно співпрацюють.

На запитання, чи готовий канцлер ФРН Олаф Шольц після всіх подій напередодні, продовжувати говорити з владимиром путіним, Бюхнер відповів коротко: «Так».

Як повідомлялось, Шольц заявив раніше цього дня, що те, що цілями російських ракет є електростанції і трансформаторні лінії, об’єкти водопостачання, що є неприйнятною формою ведення бойових дій в цій і без того несправедливій війні, а також що наразі треба ретельно розслідувати інцидент, але в цілому – зупинити цю агресивну війну.

Читайте також: Дуда заявив, що інцидент із ракетою був «нещасним випадком»

Як повідомляв Укрінформ, у польському селі Пшеводув Грубешівського повіту Люблінського воєводства, неподалік від українського кордону, внаслідок вибуху у вівторок загинули двоє людей. Інцидент стався біля зерносушарки близько 15:40 за місцевим часом.

Західні ЗМІ із посиланням на джерела у розвідувальних органах повідомили, що інцидент міг статися внаслідок того, що дві російські ракети перетнули простір Польщі поблизу кордону з Україною.

Речник польського уряду Пьотр Мюллер звернувся до польських ЗМІ з проханням не поширювати неперевірену інформацію та дочекатися офіційних повідомлень.

Читайте також: Німеччина запропонувала Польщі патрулювання її повітряного простору літаками Люфтваффе

Згодом речник МЗС Польщі Лукаш Ясіна заявив, що на територію Грубешівського повіту Люблінського воєводства впала ракета російського виробництва. З цього приводу до МЗС Польщі викликано посла росії Сергія Андреєва.

15 листопада росія здійснила масовану ракетну атаку проти України.