Генерал НАТО: Ми готові жорстко реагувати на застосування росією ядерної зброї

Північноатлантичний альянс підготував варіанти реагування у випадку застосування росією ядерної зброї проти України та готовий діяти швидко й жорстко.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це під час дискусії в ході Варшавського безпекового форуму сказав заступник Верховного головнокомандувача ОЗС НАТО з питань трансформації німецький генерал Кріс Бадіа.

Він наголосив, що в НАТО з усією серйозністю сприймають російські погрози ядерною зброєю.

«Президент путін сказав, що він говорить абсолютно серйозно (погрожуючи застосувати ядерну зброю – ред.), і ми також говоримо абсолютно серйозно про готовність швидко і жорстко реагувати», – зауважив Бадіа.

За його словами, Альянс продовжує уважно відстежувати активність росіян у питанні ядерної зброї та надавати консультації політичному керівництву блоку й окремих країн-членів стосовно можливих сценаріїв дій у відповідь.

Читайте також: Світ має донести до путіна, що відповідь на ядерну зброю буде симетричною – депутат

«Неможливо уявити, що таке (застосування росією ядерної зброї – ред.) станеться, але можу запевнити, що країни-члени Альянсу готові до будь-якого розвитку ситуації. Всі варіанти реагування знаходяться на столі», – зазначив Бадіа.

Як повідомляв Укрінформ, високий представник ЄС Жозеп Боррель під час виступу на пленарному засіданні Європейського парламенту у Страсбурзі заявив, що агресивна війна росії проти України вступає у небезпечну фазу, оскільки росія у відповідь на поразку на полі бою почала погрожувати застосуванням ядерної зброї. Однак це не вплине на рішучу підтримку України Євросоюзом.