Експерти пояснили, як перемогти рф в інформаційній війні

Українські та зарубіжні експерти презентували стратегії для ефективної роботи "Інформаційного Рамштайну".

Про це йдеться в другій частині спецпроєкту МКІП для видання "НВ", передає Укрінформ із посиланням на Телеграм Міністерства культури та інформаційної політики.

Так, на думку директора Інституту соціології НАН Євгена Головахи, Україна має "системно роз'яснювати всім міжнародним партнерам, що російська пропаганда побудована на методах, відомих ще з Другої світової війни, які застосовувалися Геббельсом та іншими". Водночас росія їх помножила на величезні кошти, створивши потужну зброю.

Також він зазначив, що контрпропаганда має ґрунтуватися на принципі історичності, зокрема, проводячи паралелі між сьогоденням і часами ординської навали. Водночас Головаха вважає, що потрібно дотримуватися стратегії олюднення українців, тобто спростовувати міф російської пропаганди про "українців-нацистів", наводячи приклади людської поведінки українців у нелюдських умовах. Третім принципом є авторитетність джерела інформації, згідно з яким Україна має залучати найавторитетніших людей у світі, в Європі, у власній державі і навіть у Росії.

Читайте також: Як росіяни намагаються дискредитувати Україну в очах Заходу та посварити українців між собою. 7 меседжів

Австрійський дипломат Якуб Форст-Батталья зазначив, що доречним доповненням до щоденного звіту про події в Україні стане "структурування надійної довідкової інформації, зосередженої на провідних медіа у країнах ЄС поза НАТО, на Близькому Сході, в Азії, а також у країнах Африки та Латинської Америки, Австралії".

Водночас на думку Надзвичайного і Повноважний посла України Миколи Кулініча, в Україні необхідно відкрити мережу кореспондентських пунктів провідних західних ЗМІ, які б висвітлювали правдиву картину російської агресії та її наслідків в реальних умовах з місця подій. Також він підкреслив, що у нагоді в інформаційній боротьбі стала б допомога іноземних партнерів у зміцненні технічної бази українських інформаційних джерел, проведення стажування українських журналістів у провідних медіа Заходу та налагодження професійних відносин між колегами.

"Створення "Інформаційного Рамштайну" варто розпочати з простих речей, як то: започаткування багатосторонньої системи верифікації джерел інформації, на яких базуються повідомлення москви; проведення спільних журналістських розслідувань фактів, які запущено в обіг пропагандистською машиною", - додав він.

Читайте також: Нацрада і МКІП просять Єврокомісію перевірити, чи маніпулює Euronews новинами про війну

Як повідомлялося, у серпні Ткаченко заявив, що МКІП планує запустити проєкт з підтримки українського медіаполя "Інформаційний Рамштайн". У першій частині спецпроєкту на підтримку ініціативи очільник МКІП Олександр Ткаченко та інші експерти розповіли про необхідність його створення та основні задачі на інформаційному фронті.