WSJ: Іранські безпілотники, передані рф, створюють нові небезпеки для ЗСУ

росія завдала серйозної шкоди українським військам за допомогою нещодавно поставлених іранських безпілотників Shahed-136.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в публікації The Wall Street Journal, яка посилається на дані ЗСУ.

Перефарбовані в російські кольори й перейменовані в «Герань-2» вони за останній тиждень обстріляли бронетанкові та артилерійські позиції ЗСУ на північному сході Харківської області.

Читайте також: Повітряні сили підтверджують застосування росіянами іранських дронів в Україні

За словами полковника Родіона Кулагіна, лише в районі дій його бригади іранські безпілотники знищили дві самохідні гаубиці 152-мм, дві самохідні гаубиці 122-мм, а також два БТР.

"Раніше росія завдала удару за допомогою такого дрона по буксируваній гаубиці M777 155-мм", - зазначає видання.

Досі іранські безпілотники, схоже, використовувалися переважно в Харківській області, де 92-а бригада та інші підрозділи ЗСУ здійснили контрнаступ.

Читайте також: ЗСУ під Куп'янськом могли знищити ударний іранський безпілотник

За даними експертів, Shahed-136 може використовуватися в парі: один безпілотник націлюється на радіолокаційну систему, другий – на артилерійську установку. Заявлений радіус дії дрона – 2500 кілометрів.

Читайте також: США запровадили санкції проти іранських компаній за постачання росії безпілотників

За словами Кулагіна, ці апарати відносно невеликі й літають на дуже низькій висоті, що ускладнює їх виявлення системами ППО. Він висловив сподівання, що США та їхні союзники зможуть надати Україні більш досконалі технології протидії дронам або втрутяться, щоб перешкодити поставкам їх до росії.