Лубінець: росіяни переслідують працівників ЗАЕС, з березня - 26 затриманих

російська федерація вдається до кримінального переслідування працівників Запорізької АЕС, але співробітники ЗАЕС не порушують норм ні міжнародного права, ні українського.

Про це у телеграміпоінформував Уповноважений ВР України з прав людини Дмитро Лубінець, передає Укрінформ.

Він уточнив, що росЗМІ повідомляють, що представники їхніх військ затримали двох співробітників Запорізької АЕС, нібито, за співпрацю із ЗСУ. Також, за його словами, у росгвардії озвучили, що із березня таких «порушників» було 26 осіб.

«Затриманих звинувачують у тому, що вони передають інформацію про пересування та розташування російської військової техніки по території ЗАЕС. І це не жарт. Як Уповноважений ВРУ з прав людини наголошую, що жодного порушення норм українського законодавства чи міжнародного права працівниками атомної станції не здійснюється», - поінформував Лубінець.

Лубінець зазначив, що ЗАЕС - це українська атомна станція, на якій працюють українські атомники, які вільні спілкуватися з усіма, хто може забезпечити збереження цілісності атомної станції.

Читайте також: МАГАТЕ якнайшвидше має взяти під контроль ситуацію на ЗАЕС - Зеленський

Чиновник заявив, що, попри шалений тиск, якій здійснюють росіяни по відношенню до персоналу, працівники ЗАЕС продовжують виконувати роботу для запобігання екологічній катастрофі, яка може торкнутися не тільки України, але і Європи та країн Чорноморського регіону.

Серед іншого, Лубінець уточнив, що росіяни затримують, катують та вбивають працівників ЗАЕС, і висловив переконання, що це є не тільки воєнним злочином щодо мирного населення, але і порушенням принципів ядерної безпеки, одним з яких є збереження цілісності команди яка відповідає за об’єкт.

При цьому посадовець зазначив, що російське військове і політичне керівництво не соромиться казати світу про те, що вони здійснюють ядерний тероризм і розміщують військову техніку на території працюючої атомної станції.

Читайте також: Попереджувальні вогні блимають: Гутерреш на Радбезі ООН застеріг від воєнних дій на ЗАЕС

Тому Уповноважений ВРУ з прав людини закликав генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша, МАГАТЕ і всю світову спільноту прискорити направлення безпекової місії на ЗАЕС, демілітаризувати територію об’єкта та надати гарантії безпеки ЗАЕС та її персоналу для обслуговування станції.

«Переслідування працівників мають припинитись, адже кожен з них виконує свою важливу місію для безпечного функціонування найбільшої атомної станції Європи, аби не спровокувати ядерний інцидент, який може мати катастрофічні екологічні наслідки», - уточнив він.

Як повідомлялося, ЗАЕС є найбільшою атомною станцією в Європі. З 4 березня вона захоплена російськими військовими. Відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, обстрілюють прилеглу територію.

Читайте також: Посли G7 закликають росію вивести своїх військових і техніку із ЗАЕС

Європейський Союз засуджує військову діяльність росії навколо Запорізької АЕС та закликає рф негайно передати контроль над станцією Україні.