ФРН постачатиме зброю Україні, але не поставить під загрозу свою обороноздатність

Німеччина не може постачати зброю Україні, якщо це ставить під загрозу її власну обороноздатність.

Про це сказав у понеділок журналістам представник федерального уряду ФРН Вольфганг Бюхнер, передає Укрінформ.

«Перш за все, я хотів би чітко сказати: ми підтримуємо Україну в її боротьбі проти нападу росії і будемо це робити й надалі. Це включає постачання зброї», - заявив представник уряду.

Він зауважив, що особливо за останні кілька днів в Україну було передано багато озброєнь, у тому числі важких, про що регулярно повідомляється на сайті федерального уряду.

Читайте також: Німеччина продовжуватиме підтримувати Україну постачанням зброї - Шольц

Бюхнер послався на слова канцлера Олафа Шольца про те, що «Німеччина постачає велику кількість зброї й зараз знаходиться в процесі постачання найсучаснішого та найефективнішого обладнання». Окрім 10 самохідних гаубиць Panzerhaubitzen 2000, в Україну також прибули 3 обіцяні реактивні системи залпового вогню MARS II зі складів Бундесверу. Передаються 15 зенітних систем Gepard.

«Німеччина дотримується своїх обіцянок і виконує їх. З усім тим, дотримання зобов'язань у рамках альянсу (НАТО, - ред.) і здатність Бундесверу захистити країну і альянс не обговорюється», - підкреслив Бюхнер, відкинувши пропозиції поставити Україні більше озброєнь внаслідок зниження боєздатності Бундесверу.

Читайте також: Німеччина передає українській армії 16 танків-мостоукладників

Речник Міноборони Крістіан Тільс підтвердив, що можливості передачі зброї із запасів німецької армії є обмеженими. Він також послався на очільницю відомства, яка заявила, що «Бундесвер не можна далі послаблювати, адже він дбає про безпеку громадян у Німеччині та як надійний партнер також тримаємо слово перед своїми союзниками; тож зобов’язання щодо національної оборони та оборони альянсу не може бути поставлено ​​під загрозу, навіть тимчасово».

За словами Тільса, послаблення цього зобов'язання було б дуже контрпродуктивним і поставило б під сумнів надійність федерального уряду в НАТО.

Читайте також: Шольц: Ми будемо й надалі підтримувати Україну - військово, фінансово і морально

Нагадаємо: останніми днями Німеччина передала Україні низку озброєнь, які обіцяла раніше.