Червоний Хрест не реагує на вбивство росією українських полонених в Оленівці - ОП

Міжнародний комітет Червоного Хреста не реагує на вбивство російською федерацією українських військовополонених у тимчасово захопленому смт Оленівка Донецької області.

Як повідомляє пресслужба Офісу Президента України, про це радник керівника ОП Михайло Подоляк сказав в інтерв’ю інтернет-виданню Wirtualna Polska, передає Укрінформ.

Так, за словами Подоляка, Міжнародний комітет Червоного Хреста, який виступає посередником у всіх збройних конфліктах і має забезпечити дотримання міжнародних конвенцій, не реагує на вбивство росією українських військовополонених в Оленівці.

"Ми знаємо, як росія ставиться до українських полонених – морить голодом, не надає медичної допомоги. На жаль, ми не можемо на це вплинути, бо ніхто нам цього не дозволить. Але для цього й існують міжнародні організації. Вони повинні вимагати доступу до бранців. Вони повинні бити на сполох, що росія знущається, ґвалтує та вбиває. Але ці організації залишаються пасивними, вони мовчать. Червоний Хрест не є винятком", – сказав радник керівника Офісу Президента.

Читайте також: Родичі захисників «Азовсталі» закликали Ердогана та Гутерреша посприяти у звільненні полонених

На його думку, війська рф хотіли приховати сліди тортур, яким піддавали українських бійців полку "Азов". Своєю чергою, звинувативши Україну в обстрілах колонії, росіяни прагнули підірвати довіру до Української держави й показати, що міжнародні конвенції порушують не лише вони.

"Ми знаємо, що ні ракетного обстрілу, ні артобстрілу там не було. Вибух стався всередині будівлі. За два дні до цього туди поселили військовополонених. З кількох тисяч людей у колонії постраждали лише вони. Це була навмисна страта", – заявив Подоляк.

Він наголосив, що терор – це військова стратегія російської федерації. У цьому контексті радник керівника ОПУ розповів, що в соціальних мережах росіяни весь час публікують відео катувань та жорстокого поводження з українськими військовими. Окрім того, вони обстрілюють мікрорайони українських міст.

Читайте також: Президент наполягає на встановленні повної правди про теракт рф в Оленівці

На переконання Подоляка, вчиняючи такі звірства та поширюючи інформацію про них, росіяни прагнуть залякати українців, зокрема захисників України, однак ефект від таких дій протилежний – українці гуртуються в боротьбі з ворогом.

Як повідомлялося, у ніч на 29 липня на території колишньої виправної колонії №210 смт Оленівка на тимчасово захопленій території Донецької області у будівлі, в якій утримувались українські військовополонені, стався потужний вибух. За даними російської сторони, загинуло близько 50 українських захисників, ще понад 70 дістали тяжкі поранення.