росія грає на «ядерних нервах», обстрілюючи території навколо ЗАЕС – Резніков

Українська влада б’є у всі дзвони й просить всю міжнародну спільноту вплинути на росію, щоб в Європі не сталося ядерної катастрофи.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв'ю «Голосу Америки» сказав міністр оборони України Олексій Резніков.

Він заявив, що постійні обстріли міста Енергодар та території навколо Запорізької АЕС - це "провокація і така собі гра росіян на "ядерних нервах" світового суспільства в цілому.

"Нам немає сенсу цього робити, тому що сьогодні ми розуміємо увесь рівень ядерної небезпеки по відношенню до людства. Ми пережили в 1986-му році Чорнобильську трагедію. Саме українці знають, що це за трагедія. Скільки людей загинуло потім від випромінювання. Тому ми б’ємо у всі дзвони і просимо втрутитися не тільки МАГАТЕ, а всю міжнародну спільноту, вплинути, щоб це не було черговою причиною ядерної катастрофи в Європі", - сказав Резніков.

Він додав, що західні партнери довіряють запевненням України не наражати Запорізьку АЕС на небезпеку.

"Але для мене немає поки що жодного приводу вважати, що є десь недовіра до нас. Принаймні жодного запиту, жодної розмови, а я спілкуюся з міністрами оборони всіх дружніх нам країн, їх десь близько 50-ти станом на сьогодні. … Жодного питання на цю тему, яке вони хотіли б прояснити, не звучало", - зазначив глава оборонного відомства України.

Читайте також: Загроза безпеці ЗАЕС залишається, дії росіян передбачити неможливо - Енергоатом

На думку Резнікова, обстрілюючи територію Запорізької АЕС, росіяни намагаються “тримати нас у заручниках застосування ними ядерної зброї у вигляді "мирного атома”.

"Вони спробують технічно, ми це точно знаємо, переключити електроенергію, яка виробляється цією станцією, для подачі її в Крим і відключити повністю від цієї електроенергії вільні території України, підконтрольні уряду. От ті задачі, які вони вирішують, блокуючи цю станцію», - зазначив Рєзніков.

Міністр оборони також висловив сподівання, що українські ЗСУ здатні не дозволити росіянам підключити ЗАЕС до мережі в Криму.

Як повідомляв Укрінформ, ЗАЕС є найбільшою атомною станцією в Європі. З 4 березня вона захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, тероризують персонал.