ISW: росія відкладає дату «референдумів» на окупованих територіях

російські окупаційні сили, імовірно, перенесуть дату проведення «референдумів» щодо анексії окупованих територій України.

Про це повідомляє у звіті за 10 серпня Інститут вивчення війни (ISW), передає Укрінформ.

Зазначається, що окупаційна влада припинила посилатися на 11 вересня як дату проведення фіктивних російських плебісцитів про приєднання окупованих територій до рф.

Поки що дата залишається невизначеною. Окупаційна влада вжила заходів, щоб мати можливість проводити фіктивні референдуми у будь-який час, зокрема з використанням «онлайн-голосування» та «опитування» місцевого населення «від дверей до дверей».

Читайте також: Херсонці проти «референдуму» - на вулицях з’являються жовті стрічки

На думку експертів ISW, «примусова паспортизація, рублізація, «фільтрація» та інші заходи «інтеграції», уже здійснювані на окупованих росією територіях, значно шкідливіші для України, ніж «референдуми».

Водночас анексія ускладнює можливість врегулювання війни шляхом переговорів на будь-яких умовах, які могла б прийняти Україна та захід, що свідчить про те, що кремль не має намірів закінчувати війну без капітуляції України, вважають в ISW.

Читайте також: Загарбники завозять до Мелітополя масовку для проведення проросійського «форуму»

Як повідомляв Укрінформ, за даними розвідки, російська федерація намагається приєднати до свого складу тимчасово захоплені території України і має намір провести "референдум" у Запорізькій та Херсонській областях.

В Організації Об‘єднаних Націй та Європейському Союзі заявили, що світ не визнає фейкових "референдумів" на окупованих територіях України.

Заступник голови Офісу Президента Ігор Жовква днями повідомив, що псевдореферендумів на захоплених територіях Запорізької та Херсонської областей не відбудеться, бо ці території не будуть під контролем рф.