В ISW пояснили, навіщо рф використовує електростанції у якості ядерного щита

В американському Інституті вивчення війни припускають, що російські сили використовують захоплені АЕС з метою зіграти на побоюваннях Заходу щодо ядерної катастрофи в Україні.

Про це йдеться в останньому звіті ISW, передає Укрінформ.

"Щоб підірвати волю Заходу надавати військову підтримку українському контрнаступу, а також ефективно використовувати АЕС як ядерний щит для запобігання ударам України по російській силі та техніці”, – йдеться у повідомленні військових аналітиків.

Читайте також: У розвідці підтвердили, що росіяни замінували енергоблоки Запорізької АЕС

Як повідомляв Укрінформ, 5 серпня російські війська двічі здійснили обстріл у бік Запорізької АЕС. О 14.30 зафіксовані три вибухи біля промислового майданчика станції. Ворог влучив у високовольтну лінію зв’язку 330 кВ ВРП автотрансформатора ЗАЕС – Запорізька ТЕС.

Увечері росіяни вдруге обстріляли Запорізьку АЕС, зафіксовано три влучання на майданчик станції.

Читайте також: Ситуація на ЗАЕС: рф перейшла до нового сценарію – ядерна катастрофа загрожує всій Європі

Згідно з даними Енергоатому, станом на ранок 6 серпня ЗАЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки. Ворожий вогонь завдав серйозних пошкоджень азотно-кисневій станції та об‘єднаному допоміжному корпусу. Залишаються ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, також високою є пожежна небезпека.

Читайте також: росія хоче «відрізати» Запорізьку АЕС від енергосистеми України та знеструмити південь

За словами міського голови Енергодара Дмитра Орлова, російські військові ховають свою зброю між енергоблоками захопленої Запорізької АЕС. Також росіяни замінували територію станції.

У разі необхідності евакуації персонал Запорізької АЕС позбавлений доступу до укриття, оскільки росіяни ховаються в підвалах від здійснюваних їхніми ж військами обстрілів.

Фото: Sergei Ilnitsky/EPA/Shutterstock