Пропаганда поширює фейк, що іноземні найманці стріляли по місцевих жителях на Харківщині

російські засоби масової інформації поширили дезінформацію, що у Харківській області іноземні найманці відкрили вогонь по місцевих жителях, які не хотіли поступатися своїми будинками.

Як передає Укрінформ, про це Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України повідомляє в Телеграмі.

“В МО рф заявили: “у Харківській області іноземні найманці відкрили вогонь по місцевих жителях, які не захотіли поступатися своїми будинками, внаслідок конфлікту постраждало 9 цивільних осіб”. Водночас російські експерти-пропагандисти зазначили, що “люди втомилися від бойових дій, тому ексцесів зі стріляниною під час розміщення військ у житлових будинках не уникнути”, - це дезінформація, застерігають у ЦПД.

Також у ЦПД попереджають, що фейком є новина від пропагандистських ЗМІ російської федерації, яку вони поширили з посиланням на бойовиків незаконних збройних формувань, які діють на території Донецької області: “про нелюдське ставлення “Правого сектора” до полонених, оскільки бойовики робили каліками всіх російських військових, що потрапили в полон”.

Читайте також: Братчук пояснив, навіщо росія розкручує фейки про голод в Одесі

Маніпуляцією ЦПД називає заяву від представника російського Міністерства закордонних справ ігоря вишневецького, що “обстріли ЗСУ ядерних об’єктів в Україні можуть призвести до катастрофи, подібної до Чорнобильської і зараз складається досить небезпечна ситуація”.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні вночі, 6 серпня, російська армія знову обстріляла ракетами Харків з території росії, міста Бєлгород. У місті постраждали об'єкти цивільної інфраструктури.