В ОРДЛО примусово мобілізували 100 тисяч чоловіків, майже чверть з них загинули - правозахисники

Відео

З території ОРДЛО росіяни примусово мобілізували понад 100 тис. чоловіків, з них на кінець квітня загинули 23 тис. осіб.

Про це у пресцентрі Укрінформу сказав засновник ГО «Східна правозахисна група», директор Інституту стратегічних досліджень та безпеки, правозахисник Павло Лисянський, презентуючи аналітичний звіт «Примусова мобілізація на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей».

«За нашими даними, випадків примусової мобілізації щодо людей (мешканців ОРДЛО) було більше 100 тисяч…На кінець квітня з примусово мобілізованих загинули 23 тисячі. Це страшні цифри. І на сьогодні така примусова мобілізація триває знову і знову, когось кожен день вони затримують. Якщо порахуємо, скільки вони в годину затримують людей – це теж страшна цифра», - зазначив Лисянський.

Читайте також: Примусова мобілізація до ЗСУ на Донеччині - ЦПД спростував чергові фейки роспропаганди

Він нагадав, що ще у 2021 році нвф «лднр» під контролем військових кураторів із рф провели 8 мобілізацій резервістів на території ОРДЛО за програмою генштабу зс рф «БАРС» (бойовий армійський резервний склад). Фактично це було тренування перед масштабним вторгненням у 2022 році в Україну.

Для збереження окупаційних військ рф нвф «лднр» почали здійснювати примусову мобілізацію насильницьким шляхом ще з серпня 2021 року. «Є факти, що російська федерація ще у 2021 році почала готуватися до масштабної агресії проти України… Вони ще в серпні 2021 року напхали робітників примусово в автобуси і повезли, щоб про них ніхто нічого не знав. Це у 2021 році. І це дуже важливий факт для міжнародного кримінального суду», - додав Лисянський.

Потім, за його словами, тисячі громадян України, які проживають в ОРДЛО, під загрозою життю та здоров'ю були відправлені на лінію фронту як живий щит.

Читайте також: Ворог кидає в бій недавно мобілізованих жителів Луганщини — Гайдай

«Примусова мобілізація – це злочин проти людяності, тому що людей примушують йти скоювати злочини. Звичайно, є такі, хто окопи копав, а є і ті, хто стріляв, і ми їх не виправдовуємо. Але початок скоєння злочину іде від того, що їх у вагони зганяли і відправляли на війну», - підкреслив правозахисник.

Він навів приклади, як вчителів, шахтарів та студентів примусово забирали прямо з роботи, з місць навчання і відправляли на фронт. За словами Лисянського, загарбники потім, наприклад, для студентів, які повернуться з фронту, придумали заохочення, що їх зарахують знову у виші вже на бюджет. Але повернутися живим з фронту у цих студентів, як і в інших примусово мобілізованих чоловіків з тимчасово окупованих територій майже нема шансу, бо їх загарбники на війні використовують першими як гарматне м’ясо.

24 лютого росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

Читайте також: У Маріуполі восени загарбники розпочнуть «офіційну мобілізацію»

ГО «Східна правозахисна група» - об'єднання юристів, адвокатів, правозахисних активістів зі східних регіонів України. Мета організації – це всебічний захист прав людини у східних регіонах України, постійний моніторинг дотримання прав людини у цих регіонах, просування та практичний захист там прав людини, надання допомоги та захист прав людини для осіб, які знаходяться на не підконтрольній Україні території Луганської та Донецької областей.

«Інститут стратегічних досліджень та безпеки» - це некомерційне та недержавне об'єднання експертів у галузі кримінології, безпеки та політології, вивчає процеси в рф, пов'язані з веденням агресивної політики проти України та інших країн.