Модернізація України неможлива без перемоги над росією - Квіт

Модернізація України стане можливою після здобуття повної незалежності від росії.

Про це пише президент Національного університету «Києво-Могилянська академія» Сергій Квіт у статті для Київського безпекового форуму, передає Укрінформ з посиланням на сайт КБФ.

«Загальна формула для пострадянського простору може звучати таким чином: перший необхідний крок – це здобуття реальної незалежності від росії, а далі – проведення реальної модернізації, у тому числі демократизації, суспільного життя, створення ефективної системи державного управління та впровадження ринкової економіки», - зазначив він.

Квіт наголосив, що без впровадження прозорих і зрозумілих для суспільства правил гри неможливе зростання рівня життя та зміцнення держави.

«Це необхідно для захисту своєї незалежності від росії, яка навпаки, зацікавлена в поширенні корупції на пострадянському просторі», - сказав він.

Квіт підкреслив, що Україна повинна вийти оновленою із війни за незалежність.

«Якщо українці захистять свою незалежність, свої цінності, які вони вважають європейськими, включно з поняттями свободи і справедливості, це дасть поштовх до створення нової глобальної системи безпеки, розвитку міжнародного права як основи для міждержавних стосунків», - вважає він.

«Персональна включеність українців у перебіг подій, готовність брати на себе відповідальність за власну державу та весь суспільний розвиток, дозволить нам уникнути загрози авторитаризму, яка з’являється в часи прийняття воєнних рішень», - сказав Квіт.

Президент НаУКМА зазначив, що на відміну від України, у російському суспільстві панує страх.

«російська політична культура є такою, що ґрунтується на страху, російське суспільство не вміє і не має потреби користуватися інструментами демократичних інститутів і контролювати свій уряд, а державна пропагандистська машина за своєю ефективністю у промиванні мізків власним громадянам може конкурувати хіба що з Північною Кореєю», - наголосив він.

Читайте також: Представники Могилянки звернулись до Венедіктової через зрив виборів ректора

Як повідомлялося, 24 лютого рф розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. російські загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста й села України, вбивають мирне населення. Сили оборони України чинять запеклий опір російським військам. Станом на 27 червня українські захисники знищили близько 35 000 росіян.