росія випустила по Україні вже понад 2100 ракет – Кислиця в Радбезі ООН

Росія щодня продовжує ракетний терор, націлюючись переважно на цивільну інфраструктуру, школи та лікарні. 

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це під час засідання Радбезу ООН щодо гуманітарної ситуації в Україні заявив у четвер постійний представник України при Організації Сергій Кислиця.

Він зазначив, що від початку повномасштабної агресії проти України росія випустила по українських містах і селах понад 2100 ракет.

Кожен день вторгнення приносить нові трагедії та нові злочини росіян, зазначив він, нагадавши про авіаудар по школі у Білогорівці на Луганщині 7 травня, де загинуло 60 мешканців, які переховувалися від бомбувань, та обстріл школи в Новгород-Сіверському минулої ночі.

Читайте також: Україна закликала Радбез ООН евакуювати поранених з «Азовсталі»

Станом на сьогодні повністю зруйновано 126 навчальних закладів і ще 1509 пошкоджено, додав Кислиця.

За його словами, росія, порушуючи Конвенцію ООН про права дитини, продовжує викрадати українських дітей. За даними російських офіційних джерел, станом на 7 травня до Росії депортовано понад 1 млн українців, серед яких 200 тисяч дітей, з них 2 тисячі – сироти або позбавлені батьківського піклування.

Читайте також: Кислиця: лавров навмисно образив пам'ять мільйонів євреїв, які загинули від рук нацистів

«Ми закликаємо ЮНІСЕФ, Управління верховного комісара ООН у справах біженців та Міжнародний комітет Червоного Хреста вимагати від росії негайного та безперешкодного доступу до цих дітей, а також до всіх осіб, які були вивезені з постраждалих районів України до рф або тимчасово окупованих територій», - заявив постпред.

Він закликав генерального секретаря ООН використовувати всі механізми, створені Радбезом, для моніторингу порушень щодо дітей.

Кислиця додава, що на сьогодні російські війська зруйнували або пошкодили в Україні близько 400 закладів охорони здоров’я. В умовах війни повністю припинено лікування онкохворих, є серйозні проблеми з доступом до інсуліну та антибіотиків, розповів він.

Читайте також: Радбез ООН ухвалив першу заяву після повномасштабного вторгнення рф в Україну

За його словами, символічно, що одна з російських ракет, запущена 7 травня, знищила музей українського філософа Григорія Сковороди. «У своїй доктрині він пропагував гуманістичні ідеї. Насправді нинішня Росія занадто далека від гуманізму», - наголосив дипломат.

На початку виступу Кислиця назвав представників російської делегації на РБ майбутніми підсудними в судовому процесі щодо воєнних злочинів в Україні.

Читайте також: Однією з цілей росії є глобальна продовольча криза - Кислиця

Він також наголосив, що Україна вітає створення слідчої комісії для розслідування звірств росії проти України, про що йдеться в резолюції, ухваленій у Женеві в четвер Радою ООН з прав людини.

Як повідомлялося, у четвер Рада ООН з ухвалила резолюцію про порушенням прав людини через агресію рф проти України, яка зобов’язує комісію провести спеціальне розслідування воєнних злочинів, скоєних російськими загарбниками на території Київської, Чернігівської, Харківської та Сумської областей.