Масові поховання під Маріуполем у травні збільшились на 140 метрів - знімки з супутника

Фото

Супутник Planet Labs зафіксував у травні збільшення масових поховань біля Маріуполя, зокрема у селищі міського типу Старий Крим.

Про це свідчить супутниковий знімок Planet Labs за 8 травня, який є у розпорядженні “Схем” (Радіо Свобода), передає Укрінформ.

“Найбільші зміни супутник Planet Labs зафіксував у травні у селищі міського типу Старий Крим на північний захід від Маріуполя. На супутниковому знімку за 8 травня місце масового поховання на місцевому кладовищі збільшились з 200 метрів до понад 340 метрів у довжину – порівняно зі знімком цієї території за 24 квітня... Також збільшилась кількість траншей”, - ідеться в повідомленні.

Читайте також: Україна веде перемовини про евакуацію з Азовсталі медиків і поранених – ОП

На знімку за 8 травня також можна помітити техніку – ймовірно екскаватор.

Збільшилось місце масового захоронення і на кладовищі біля села Виноградне на схід від Маріуполя.

Читайте також: Україна тепер може робити високоточні супутникові знімки за 100 кілометрів від своїх кордонів

Зокрема, 6 травня супутник Planet Labs зафіксував там появу нових траншей – порівняно з супутниковими знімками цієї території, опублікованими 21 квітня.

Як повідомлялося, 9 травня на Телеграм-каналі Маріупольської міськради з’явилось відео з кладовища у Виноградному. Зазначалося, що російські загарбники продовжують звозити тіла вбитих мирних жителів до братської могили. Сектор захоронення суттєво збільшився.

Читайте також: У братських могилах під Маріуполем може бути понад 10 тисяч цивільних – «Азов»

Агресія росії спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Армія рф бомбить беззбройних жителів, блокує гуманітарну допомогу.

Маріупольський міський голова заявляв, що від початку російського вторгнення у місті загинули до 20 тисяч мирних жителів. За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України, у Маріуполі зафіксовано перебування 13 російських мобільних крематоріїв для зачищення вулиць від тіл загиблих цивільних. Усіх потенційних свідків звірств загарбники намагаються ідентифікувати через фільтраційні табори та знищити.

Читайте також: Кількість жертв у Маріуполі може бути набагато більшою за 20 тисяч - Денісова

У братській могилі в селищі Мангуш під Маріуполем можуть бути захоронені від 3 до 9 тисяч мирних жителів, вбитих росіянами. Також масове поховання загиблих маріупольців є у Лівобережному районі, біля кладовища с. Виноградне.

У заблокованому Маріуполі залишаються близько 100 тисяч мирних жителів. Загарбники відбирають у маріупольців українські паспорти і силоміць вивозять до росії та окремих районів Донецької та Луганської областей.

Маріуполь продовжують боронити бійці полку “Азов”, Національної гвардії, українська морська піхота, мотострільці.