Перша справа щодо повномасштабної агресії рф проти України вже в суді — Венедіктова

До суду надійшла перша справа щодо повномасштабної агресії росії проти України: обвинувальний акт направлено щодо російського генерала Дениса Ляміна.

Про це у фейсбуці повідомила генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова, передає Укрінформ.

Лямін — генерал-майор зс рф, командувач 22-го армійського корпусу Берегових військ чорноморського флоту вмф зс російської федерації, який керував вторгненням в Україну з тимчасово окупованого Криму.

Слідство отримало докази, що 23 лютого російський генерал у Джанкої на півострові Крим особисто віддав підпорядкованому особовому складу збройних підрозділів наказ на вторгнення, а далі організовував і контролював ведення бойових дій на території південних областей.

Читайте також: США зібрали для України кращих фахівців із розслідування воєнних злочинів рф - Венедіктова

За словами Венедіктової, для мотивації своїх солдатів вбивати українців Лямін за кремлівськими методичками виправдовував ці дії «необхідністю захисту російськомовних мешканців» від вигаданих самими ж росіянами «українських націоналістів і фашистів». Він також обіцяв підлеглим виплату додатково трьох посадових окладів та добових по 100 доларів США яких вони так і не отримали.

«Зате генерал отримає свій заслужений вирок, якщо компетентний український суд погодиться із доводами прокурорів про причетність цієї особи до ведення агресивної війни та посягання на територіальну цілісність України», — зазначає Венедіктова.

Читайте також: Венедіктова розповіла про воєнні злочини рф на слуханнях Гельсінської комісії Конгресу США

Нагадаємо: 28 квітня Шевченківський суд Києва дозволив спеціальне досудове розслідування стосовно нього, а наступного дня прокуратура оголосила про завершення слідства. За статтями, які висувають російському генералу, йому загрожує до 15 років за ґратами або довічне позбавлення волі.