Пентагон веде переговори про закупівлю нових систем озброєнь для України

Міністерство оборони США звернулося до американських виробників зброї представити варіанти для закупівлі нових систем озброєнь з метою підтримки ЗСУ, і вже надійшло близько трьох сотень пропозицій.

Про це заявив у п’ятницю на брифінгу заступник міністра оборони США з питань закупівель та забезпечення Вільям Лапланте, передає власний кореспондент Укрінформу.

«У той час, як ми докладаємо зусиль, щоби пом’якшити обмеження у ланцюгах поставок, пришвидшити виробничі лінії, запустити нові контракти, ми також попросили виробників представити варіанти нових систем, які можуть відповідати стратегічним цілям», - зауважив представник Пентагону.

Читайте також: Понад 90% гаубиць, які пообіцяли США, вже в Україні – Пентагон

З цією метою, за його словами, кілька тижнів тому були оформлені відповідні запити, які мають різні категорії термінів для відповіді – від 30 до 90 днів. Але, як зазначив заступник глави Міноборони США, вже зараз «ми отримали та розглядаємо понад 300 пропозицій».

Він підкреслив, що міністерство щодня контактує з виробниками озброєнь і техніки в міру того, як збільшуються потреби.

«І ми продовжимо використовувати всі доступні інструменти для підтримки Збройних Сил України на тлі агресії рф», - наголосив Лапланте.

Читайте також: Німеччина передасть Україні гаубиці PzH 2000 і навчить військових ними користуватись

Заступник міністра оборони також повідомив, що паралельно укладаються контракти на поставки вже наявних систем озброєнь в Україну. Зокрема, оформлена домовленість на виробництво та відправку бойових безпілотників Switchblade в Україну на суму $17,8 мільйона.

Ведуться активні переговори щодо закупівлі додаткових систем Stinger та пов’язаних із ними компонентів. Очікується, що контракт запрацює наприкінці травня. Крім того, опрацьовуються поставки нових партій протитанкових систем Javelin.

Читайте також: Оператор Javelin та NLAW за день знищив шість броньованих одиниць російської техніки

За його словами, раніше було укладено вісім контрактів на понад $136 мільйонів. Для України було закуплено безпілотні літальні системи Puma, передову систему високоточної зброї, комунікаційні пристрої, бойове медичне обладнання та припаси, біноклі.

Як повідомляв Укрінформ, наразі на розгляді в Конгресі США перебуває законопроєкт, що передбачає фінансування в розмірі $33 мільярди з метою реагування на агресію рф і підтримки України.