Центр протидії дезінформації викрив чергові фейки роспропаганди

Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки оборони України оприлюднив добірку фейків, маніпуляцій, які російська пропаганда спродукувала протягом 5 травня.

Як передає Укрінформ, про це ЦПД повідомляє в Телеграмі.

За даними Центру, в інтерв’ю американському інформаційному агентству Associated Press самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко заявив, що нібито "те, що відбувалося в Бучі … показуха. Там … були англійці, які на автомобілях … прибули зі Львова, здійснювали зйомки в Бучі і потім вкидали в інформаційний простір".

ЦПД застерігає: подібні заяви не відповідають дійсності.

Зі свого боку міністерство оборони рф поширює дезінформацію про те, що "Київ використовує цивільну інфраструктуру у військових цілях".

За версією російського відомства, ідеться про медзаклади Харкова, Слов’янська, Лисичанська та Одеси, де "націоналісти встановили важку військову техніку".

Водночас пропагандисти рф продовжують демонізувати українських військових.

Читайте також: ЦПД оприлюднив добірку маніпуляцій рф за минулу добу

Зокрема, російські ЗМІ заявляють про порушення Женевської конвенції щодо поводження з військовополоненими, як доказ наводячи відео, на якому "грузинський найманець змушує полоненого повторювати образливі фрази".

ЦПД попереджає: подібні заяви є маніпуляцією.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні запустили фактчек-бот для відстеження фейків. Завдяки йому можна розрізнити фейкові новини в соцмережах, у політиці, визначити неправдиві дані російських засобів масової інформації, спрямовані на боротьбу з Україною.