Окупанти «глушать» понад половину всіх польотів дронів ОБСЄ на сході України

Близько 66% усіх польотів БПЛА середньої дальності, здійснених місією ОБСЄ у період з 21 липня по 30 вересня, зазнавали впливу перешкод сигналу GPS.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні.

"Як повідомляє СММ, із 73 польотів БПЛА середньої дальності, здійснених у період з 21 липня по 30 вересня, 66% зазнавали впливу перешкод сигналу GPS, що на 16% більше в порівнянні з попереднім періодом", - заявив він.

Український посол також вказав на перешкоди, введені російськими збройними формуваннями, які обмежують здатність СММ вільно патрулювати та проводити операції вздовж лінії зіткнення, особливо в прикордонних районах. Так, згідно із СММ, у період з 21 липня по 30 вересня свободу пересування Місії ОБСЄ обмежували 15 разів біля кордону з РФ в окупованих районах Луганської області та 11 разів у Донецькій області.

"Безсумнівно, усі ці обмеження, перекриття доріг, "глушіння" сигналу, різні безпекові перевірки тощо мають на меті суттєве обмеження можливостей СММ з виявлення озброєння, розміщеного з порушенням ліній відведення, та незаконну військову діяльність на окупованих територіях", - заявив Цимбалюк.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці жовтня Україна поінформувала країни-учасниці ОБСЄ про те, що Росія розгорнула в ОРДЛО системи радіоелектронної боротьби, які здатні "глушити" сигнал безпілотників ОБСЄ дальнього радіуса дії на відстані до 45-60 км.

Окрім того, у середу спостерігачі місії ОБСЄ втратили контроль над БПЛА малого радіуса дії після "глушіння" сигналу поблизу Перевальська, що на окупованій Луганській області.