В армії скоротять 17 генеральських посад – Хомчак

В рамках реформи ЗСУ в армії буде скорочено 17 генеральських посад, а парламент незабаром має розглянути законопроект про реформу генеральських звань.

Про це розповів головнокомандувач Збройних Сил України Руслан Хомчак в інтерв’ю АрміяInform.

"Передбачаю, що наразі здивую багатьох наших критиків. У процесі нинішньої реформи в нашому війську скорочується 17(!) генеральських посад", - заявив Хомчак.

За його словами, до Верховної Ради вже подано законопроєкт про реформу генеральських звань.  

"Ми запропонували нашим законотворцям запровадити генеральські звання з національними особливостями, а саме: однозірковий, як у НАТО, бригадний генерал, двозірковий — генерал-хорунжий, тризірковий — генерал-поручник, і чотиризірковий-генерал", - розповів головнокомандувач ЗСУ.

Він зазначив, що не всі депутати готові дослухатися до військових в питанні щодо системи звань, але в міністерстві продовжують переконувати, що нова система має базуватися як на українській історичній спадщині, так і на світовій практиці.

Читайте також: Зеленський визначив окремі повноваження Головнокомандувача ЗСУ та керівника Генштабу

"У багатьох країнах-партнерах є і національні найвищі військові звання (не за посадою), як, у Польщі, США й не лише. І ми теж подали пропозицію: за особливі військові заслуги перед Україною, присвоювати найвище генеральське звання — "генерал армії України". Бригадні генерали у нас будуть на тих посадах, на яких нині однозіркові генерали. Дехто помилково вважає, що генеральське звання присвоюватимуть комбригам", - розповів Хомчак.

Як повідомляв Укрінформ, 28 березня 2020 р. Президент України Володимир Зеленський призначив Руслана Хомчака головнокомандувачем Збройних сил України