Українських військових інструкторів залучатимуть для підготовки Збройних сил Іраку

Україна планує залучити своїх військових інструкторів і викладачів для підготовки Національних збройних сил Іраку, а також направити сили та засоби ВМС ЗСУ для участі в операції Sea Guardian.

Про це заявив під час круглого столу «70 років НАТО. Український вимір» керівник головного управління міжнародного співробітництва Генштабу ЗСУ Геннадій Коваленко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми не тільки беремо участь в операціях НАТО, а й плануємо розширити свою участь в них. Нещодавно ми отримали від штаб-квартири НАТО статус потенційного операційного партнера для операцій в Іраку. Ми плануємо залучити наших інструкторів і викладачів для підготовки Національних збройних сил Іраку і плануємо направити наші сили та засоби ВМС ЗСУ для участі в операції Sea Guardian”, - повідомив Коваленко.

Він нагадав, що керівник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко у січні 2019 року взяв участь в засіданні начальників регіональних штабів країн-членів НАТО, а нині планує виступити перед керівниками оборонних відомств країн Альянсу в травні. Головним питанням зустрічі буде реформування, трансформація і розвиток українського війська.

Під час брифінгу представник Генштабу підкреслив, що Україна знаходиться в унікальній ситуації, оскільки має можливість реформувати і трансформувати ЗСУ з урахуванням найбільш важливих надбань і досвіду країн НАТО і враховуючи досвід гібридної війни на сході країни.

Коваленко відзначив великий внесок держав-членів НАТО в підготовку командного складу ЗСУ. “В Україні розгорнута об'єднана тренувальна місія на полігоні в Яворові (Львівська обл.), де щодня понад 600 американських, канадських, литовських інструкторів навчають український військових”, - повідомив представник Генштабу, додавши, що британські інструктори з березня 2015 року в рамках програми “Орбітал” відвідують різні військові частини по країні та проводять курси.

Читайте також: У десантно-штурмових військах освоюють новий вид спорту - регбі

Представник Генштабу також відзначив, що заходи, які проводяться в центрах та на полігонах військових частин, спрямовані вже не тільки на навчання українських військових, а й на обмін досвідом з міжнародними партнерами.

Фото: НАТО