Офіс омбудсмена: окупанти в ЛНР хочуть "віджати" порожні квартири, але бояться бунту

З початку 2018 року на окупованій території Луганської області окупанти провели чимало нарад, на яких розглядалося питання "передачі нічийного житла", а по суті - рейдерського захоплення порожніх квартир

Про це на своїй сторінці у Facebook написав представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини в Луганській та Донецькій областях Павло Лисянський.

"З початку року були проведені представниками НЗФ "ЛНР" у містах території Л/ДНР засідання та круглі столи щодо цього питання, наприклад, 20 квітня у м. Красний Луч пройшло подібне засідання, підсумком цього засідання стало внести пропозиції про передачу нічийного житла до апаратного Управління комунальних підприємств. А вже 5 жовтня цю ініціативу підтримав і глава НЗФ «ЛНР» Леонід Пасічник, публічно виступивши з цього питання", - повідомляє Лисянський.

Виникає питання, продовжує представник омбудсмена, для чого незаконним військовим формуванням "ЛНР" розробляти якісь механізми «легального» відбирання житла, а не робити так, як це було у 2014-2015?

"Бояться бунту людей! - пояснює Лисянський. - Ситуація там і так вкрай напружена, і ось такі самовільні дії можуть призвести до протесту людей, а протест їм необхідно буде придушувати, а потім у черговий раз пояснювати, що вони стоять за людей, а не за гроші і майно".

Читайте також: Скасування "виборів" на Донбасі - ключова вимога України на переговорах у Мінську

Простіше кажучи, все, що можна, вже "віджали", залишилися тільки порожні квартири громадян, які не можуть повернутися з різних причин, резюмує Лисянський.

Він також підкреслює, що такі дії підпадають під статтю 162 Кримінального кодексу України.